Izvor: B92

dataČeška vlada je potvrdila da je greškom dospeo u javnost kompjuterski fajl sa ličnim podacima lidera Evropske unije tokom samita SAD-EU u Pragu 5. aprila.

Saopštenje češke vlade, koja predsedava EU, predstavlja reagovanje na izveštaj finske novinske agencije STT početkom protekle sedmice, u kojem je navedeno da je jedan Finac našao privatne informacije na javnom kompjuteru u jednom češkom hotelu posle samita.

STT je navela da su informacije sadržavale broj pasoša, letove, krvne grupe i bolesti nekih od oko 200 učesnika samita, uključujući i premijere i predsednike, ali je naglašeno da nisu bili dostupni podaci o Amerikancima koji su prisustvovali samitu.

Češka vlada je sinoć saopštila da su neidentifikovani detalji o delegacijama EU dospeli u javnost “na ograničen način” zbog “nenamerne ljudske greške”, ali da se u fajlu nisu nalazile “poverljive informacije”, kao i da je on ukljonen iz kompjutera čim je pronađen.

U saopštenju se ocenjuje da je izveštaj STT “preuveličan”, ali se najavljuju mere da se takvi problemi spreče u budućnosti.

Advertisements