Izvor: Blog B92 (Miroslav Janković)

cisisIskreno, ne verujem u proroke. Ne verujem da neko može da predvidi šta će se dogoditi u budućnosti tako što mu se ti događaji „priviđaju” u nekoj vrsti transa. Ne znam šta da mislim o Nostradamusu, kao ni o onom našem proroku, čini mi se da se zove deda Miloje, ili kako već. Međutim, nedavno sam pročitao u zagrebačkom nedeljniku Globus zanimljiv tekst o osobi po imenu Gerald Celente. Njegovo zanimanje ima veze sa proricanjem, ali se zasniva na drugačijoj metodologiji. On se bavi prognozama političke i ekonomske budućnosti sveta i direktor je The Trend Researchs Institute. Rad ovog instituta bazira se na sakupljanju informacija o ekomskim i finansijskim pokazateljima i o političkoj stabilnosti širom sveta. Mene je upravo ova informacija zaintrigirala jer se čini da su prognoze ovog instituta bazirane na istraživanjima to jest sakupljanu činjenica, a zatim i na ozbiljnoj analizi. Dakle, drugačija metodologija od Deda Milojeve.

Među najvažnijim prognozoma ovog čoveka do sada se izdvajaju – crni ponedeljak na berzi 1987-e godine, raspad Sovjetskog saveza i bivše Jugoslavije i globalna ekonomska kriza koja je počela prošle godine.

Danas, Celente tvrdi da će 2012-e godine svet dotaći dno dna i da će dosadašnji poznati način življenja biti samo „sećanje”. Kaže: „Veliki gradovi izgledaće poput slamova Calcutte, a narod će pobunom pokušavati pronaći izlaz. Bogati će biti proganjani i nasilje će zavladati ulicama. Američko carstvo će se urušavati. Panika zbog finansijskog sloma 2008-e godine, postaće prava finansijska katastrofa 2009-e godine. Papirnati novac neće ništa vredeti, a ako nemate zlato nećete imati ni hrane ni vode. Takođe, svet će biti žedan”.

On žestoko kritikuje trenutni svetski poredak i uopste korporacijski sistem u kome živimo. Prognozira i da će euro kao valuta nestati jer neće moći izdržati nacionalni monetarni pritisak. Tvrdi i da je u bliskoj budućnosti pred nama globalna revolucija, nešto kao slom Rimskog carstva.

Na kraju, Celente daje i deset saveta kako preživeti katastrofu čiju kulminaciju očekuje 2012-e godine:

1. Kupujte zlato

2. Ne trošite ni dinar više od onoga što sebi možete priuštiti

3. Ne odlazite na letovanja i zimovanja ako nemate dodatne prihode

4. Decu školujte za lekare koji će uvek biti potrebni svetu ili ih usmerite na područja koja se bave alternativnim izvorima energije

5. Imajte mali vrt u kome ćete moći saditi hranu

6. Nastojte živeti u blizini izvora pitke vode

7. Podupirite i verujte u ispitivanje matičnih stanica jer će one biti lek za neke danas smrtonosne bolesti

8. Ne gomilajte skupocene stvari koje vam ničemu ne služe a koje kasnije nećete moći prodati

9. Ne zadužujte se

10. Razmišljajte pozitivno jer nakon svih velikih depresija dolazi renesansa

Zlato nemam, kao ni skupocene stvari. Problem sa kreditima mi nije familijaran, a živim u blizini reke. Optimizam mi je jača strana. Ostaje samo da razmišljam da li zasaditi rukolu, zelenu salatu, šargarepu, paradajz ili nešto sasvim peto… Doduše i žardinjera na gajbi mi je mala, pa bi trebalo razmišljati o kupovini nekog manjeg placa. A to opet povlači priču kredita…. Nisam pametan šta raditi. Možda verovati u priču da može da se živi od ljubavi? Ovaj Celente ništa ne kaže o tome 🙂

Advertisements