Izvor: RTS

evocHrvatsko ministarstvo privrede, rada i preduzetništva zvanično je demantovalo informacije da bi Hrvatska i Albanija do kraja aprila trebalo da potpišu ugovor o izgradnji zajedničke nuklearke.

“Iz ovog Ministarstva, a niti iz hrvatske vlade, nikada nije data informacija da će se do kraja aprila 2009. godine potpisati ugovor o gradnji bilo koje nuklearne elektrane”, navodi se u saopštenju ministarstva koje je potpisao savetnik ministra i portparol Tomislav Mazal.

U saopštenju se konstatuje da se uporno prenose “netačne i nepotpune informacije u pojedinim hrvatskim, ali i medijima u regionu, kako će Hrvatska i Albanija potpisati do kraja meseca ugovor o gradnji zajedničke nuklearke” i napominje se da stručnjaci mogu da potvrde da to nije moguće, jer se takvi projekti ugovaraju i planiraju godinama.

Objašnjavajući stvarnu pozadinu dogovora dve zemlje, Mazal je podsetio da je krajem marta ove godine potpredsednik hrvatske vlade Damir Polančec zvanično boravio u Albaniji i da je tom prilikom bilo reči i o eventualnoj saradnji u projektu izgradnje nuklearne elektrane u Albaniji.

Kako tvrdi Mazal, tada je dogovoreno da će do kraja aprila 2009. godine Ministarstvo privrede i energetike Albanije i Ministarstvo privrede, rada i poduzetništva Hrvatske potpisati memorandum o razumevanju, kao i da će biti formirana zajednička radna grupa koja će izraditi stručnu analizu koja će biti podloga za buduće odluke o tom projektu.

Tada je naglašeno da obe zemlje ovaj projekat vide kao projekat od regionalnog značaja, zaključuje se u saopštenju.

Navodeći da Ministarstvo nikada nije dalo informaciju o izgradnji nuklearke, Mazal je dodao i da se nikada nije razgovaralo i da nigde nije objavljeno da će se takva nuklearna eklektrana graditi na Skadarskom jezeru i da će koštati četiri milijarde evra.

“Sve su to medijske spekulacije koje se ne mogu dokazati nijednim dokumentom”, navodi se u saopštenju hrvatskom ministarstva.

Advertisements