Izvor: Deutsche Welle

obamaLauzicer rundšau se osvrće na odluku američkog predsednika Baraka Obame da sudski ne goni agente Cije koji su mučili osobe osumnjičene za terorizam. „Ipak, donoseći ovu odluku, Obama je napravio veliku grešku. Jer u jednoj pravnoj državi takva pitanja se ne mogu prepuštati političkom oportunizmu.

Sudovi su ti koji odlučuju da li je neko kriv ili ne, i da li se taj može pozvati na okolnosti pod kojima je izvršeno krivično delo. Onaj ko unapred sprečava da se time bave sudovi, i sam opravdava postojanje pravnog vakuuma koji, navodno, više ne želi da trpi.”

S druge strane, Švebiše cajtung smatra „da bi Obama godinama bio blokiran kada bi počeo da obrađuje eru svog prethodnika pravnim instrumentima. Umesto da se bori protiv najgore ekonomske krize od 80-tih godina, u centru pažnje bi bio Buš, a bilo kakva saradnja sa republikancima, bila bi nemoguća. Bile bi to olovne godine za Sjedinjene države, a potom i za ceo svet. Zbog odgovornosti koju snosi, Obama to ne sme da riskira, mada boli ta odluka koja ide u prilog mučiteljima. Još jednom je politika pobedila moral. To nije ništa novo. Uostalom, predsednik SAD, u svojoj jedinstvenoj poziciji nikada nije ni bio pogodan da bude mesija.”

Advertisements