Izvor: Vijesti

albAlbanski političari u Crnoj Gori iznenađeni su ocjenama predstavnika dijaspore da građani nemaju povjerenja u njih, napominjući da je dobar izborni rezultat pokazao da jača podrška nacionalnim strankama koje su, prvi put od uspostavljanja višepartizma, osvojile četiri mandata u Skupštini.

Poslanik koalicije Perspektiva Vaselj Siništaj tvrdi da osim napisa na portalima, nije bilo konkretnijih političkih inicijativa iz dijaspore.

“Treba sačekati da vidimo hoće li dijaspora političarima ili liderima stranaka uputiti neko pismo i što očekuju od zvanične politike. Vjerovatno se na ovakav način prvo osluškuju reakcije javnosti i otvaraju teme”, kazao je Siništaj “Vijestima”.

Sekretar najuticajnije asocijacije Albanaca u Sjedinjenim Američkim Državama “Malesia e madhe” Vilson Siništaj je uputio apel političarima koji predstavljaju tu nacionalnu manjinu, da sprovedu promjene u strankama, ocjenjujući da građani nemaju dovoljno povjerenja u njih.

U tekstu objavljenom na uticajnom portalu “malesia.org” ocjenjeno je da bi zbog loše politike Albanci u Crnoj Gori mogli da izgube i minimalna prava. Predstavnici dijaspore od albanskih političara zatražili su da rade na stranačkoj rekonstrukciji, uz upozorenje da treba stvoriti nove strukture.

U tekstu predstavnika dijaspore upozorava se na “alarmantno stanje manjinskih prava”, neispunjena obećanja o decentralizaciji vlasti kao i imovinske sporove sa AD Plantaže i NP Skadarsko jezero.

Poslanik najmlađe albanske stranke Forca Genci Nimanbegu je podsjetio da je ta problematika bila osnova predizbornih programa gotovo svih albanskih partija u Crnoj Gori. On smatra da su zahtjevi predstavnika asocijacije “Malesia e madhe” jasni i demokratski, ali ih ne treba poistovjetiti sa stavom dijaspore.

”Upitne su ocjene da narod u Malesiji nema povjerenja u političke partije. Upravo su martovski izbori jasno pokazali kojim partijama ili izbornim listama su glasači dali povjerenje. Političke partije ili liste koje su dobile povjerenje glasača na ovim izborima su doslovno sve koristile retoriku kojom se traži poboljšanje položaja Albanaca u Crnoj Gori i imale gotovo sličan stav kao i g. Siništaj prvenstveno o daljoj decentralizaciji, samostalnoj opštini Malesija – Tuzi kao i vraćanju imovine”, ocjenio je Nimanbegu.

Asocijacija “Malesia e madhe” najveća je organizacija koja u SAD okuplja Albance iz Crne Gore. Uz organizacije “Ded Đon Ljulji” i “Kraja”, to je i najangažovanija organizacija u SAD koja pomaže politički, društveni i ekonomski status Albanaca u Crnoj Gori.

Vaselj Siništaj smatra da su građani povjerenje u albanske partije pokazali na martovskim izborima. Ističući da kod Albanaca sazrijeva svijest da mnoga obećanja vlasti nijesu ispunjena, Siništaj je podsjetio na pitanje decentralizacije vlasti, osnivanja novih opština i povraćaja imovine.

On je podsjetio da Tuzi još nemaju status samostalne opštine, i pored većinske volje građana Malesije. Siništaj je upozorio da Albanaca nema u sudstvu i tužilaštvu.

“Vjerujem da ćemo i sami otvoriti ozbiljnu priču o procentualnom učešću Albanaca u organima državne uprave. Propise treba uskladiti sa Ustavom, uz poštovanje međunarodnih standarda, jer poznato je da ti standardi imaju primat u osnosu na domaće pravo”, istakao je Siništaj.

Pozivima na autonomiju ne treba davati značaj

Nimanbegu je istakao da pitanje autonomije Albanaca nije pokrenuo nijedan političar u Crnoj Gori, upozoravajući da stavovima na internet portalima ne treba davati prevelik značaj.

U analitičkom tekstu koji potpisuju izvjesni Endi Apoloni i Paolo Traboini, objavljenom na raznim albanskim portalima, zahtjeva se stvaranje autonomne oblasti koja bi obuhvatala okolinu Bara i Podgorice, kao i Ulcinj, Plav, Gusinje i Rožaje.

“Znaju se stavovi albanskih političkih predstavnika u Crnoj Gori oko pitanja decentralizacije kao i autonomije Albanaca. U ovom trenutku nijedna politička partija ili lista nema pitanje autonomije na dnevnom redu. To je samo stav nekog ko na internet portalu iznosi lično mišljenje”, ukazuje Nimanbegu.

Advertisements