Izvor: Mina

bananaLoši odnosi vlasti Crne Gore i Srbije samo su privid jer su Demokratska partija socijalista i Demokratska stranka uvijek bile u dobrim odnosima i pod uticajem Sjedinjenih Američkih Država (SAD), smatra funkcioner Demokratske stranke Srbije (DSS) Nebojša Bakarec.

»Aktuelni režimi u Cnoj Gori i Srbiji su oduvijek bili prijateljski. Demokratska stranka (DS) i Demokratska partija socijalista (DPS) su oduvijek bile prijateljske stranke iz istog šinjela – američkog«, kazao je Bakarec agenciji MINA.

On je ocijenio da su srpska i crnogorska vlada dvije američke vlade na Balkanu. »Amerika uspostavlja svoj interes i ima svoje marionetske ili polumarionetske režime, kakvi su crnogorski i srpski«. Bakarec je kazao da DS Borisa Tadića i »njeni sateliti« ne bi pravili problem oko uspostavljanja još tješnjih veza sa DPS-om i vladajućim režimom u Crnoj Gori, da nije javnosti u Srbiji.

»Oni u srpskoj javnosti moraju da glume da se zalažu za Kosovo i Metohiju unutar Srbije«, dodao je on.

Bakarec smatra da crnogorsko priznanje Kosova i Metohije utiče na odnose Crne Gore i Srbije.

»Režim u Crnoj Gori je u prednosti jer ne mora da glumi ništa. Režim u Srbiji glumi da se zalaže za očuvanje Kosova i Metohije u okviru države, a aktivno radi protiv toga«, kazao je Bakarec.

Prema tome, kazao je on, odnosi su prividni, zato što je srpskom režimu stalo »kako da prevari narod u Srbiji – i moraju da lažu kako ne gaje prijateljske odnose sa crnogorskim režimom zato što je on priznao Kosovo i Metohiju«

Odnosi Srbije i Crne Gore, smatra Bakarec, ne zavise, niti mogu da zavise, od odnosa na vrhu dvije države.

»Vrhovi država se mijenjaju. U demokratskim državama to se dešava brzo, odnosno za četiri godine, a u zemljama u tranziciji, kakve su naše, još prije«, rekao je Bakarec.

Za DSS crnogorsko priznanje Kosova i Metohije je nedopustivo i »nešto preko čega se ne može preći«

«To ne znači da nećemo imati normalne odnose, samo treba da se promijene režimi u Srbiji i Crnoj Gori, na legalan način«, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje ko je na potezu kada je u pitanju imenovanje crnogorskog ambasadora u Beogradu, Bakarec je kazao da je »potpuno nebitno koja će od dvije polumarionetske države svog ambasadora poslati u susjednu zemlju«

»U Srbiji je bitno ko je ambasador SAD, a isto tako je i u Podgorici. Nebitno je ko je ambasador Crne Gore u Srbiji i obrnuto, oni ne igraju nikakvu ulogu«, smatra Bakarec.

On vjeruje da će vlast u Srbiji, kad se Crna Gora odluči da odabere ambasadora, to i prihvatiti.

Bakarec smatra da od Podgorice zavisi da li će uskoro biti potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu Srbije i Crne Gore.

»Srpski građani nijesu jednako tretirani u Crnoj Gori, ukoliko nijesu određeni glumci, fudbaleri i bjegunci. Siguran sam da Crnoj Gori ne odgovara da svi budu ravnopravni, i mislim da, u obliku u kom bi trebalo, sporazum neće biti potpisan nikad«, rekao je Bakarec.

Što se tiče puta dvije zemlje ka Evropskoj uniji, Bakarec smatra da su odnosi Crne Gore i Srbije, u tom smislu, beznačajni.

»Nemamo međuspobnih graničnih sporova odnosno teritorijalnih problema. Srbija ima problem sa Kosovom i Metohijom«, rekao je on.

Kosovo i Metohija, kakao je kazao, jeste dio Srbije ali bi Crna Gora morala da bude zainteresovana za sudbinu Crnogoraca u Metohiji.

Advertisements