Izvor: Mina

justiPredsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Vasilije Miličković, podnijeće, kako je najavio, i derivatnu tužbu protiv premijera Mila Đukanovića za nadoknadu štete.

Miličković je zatečen, kako je kazao, neprimjerenom retorikom državnika koji 20 godina osvaja simpatije ogromne većine građana Crne Gore i ubjedljivo pobjeđuje na izborima.

»Kao političkog protivnika na Vašim zadnjim, više nego demokratskim izborima, prosto ste me raznijeli i pobijedili zahvaljujući sjajnom programu, a posebno ekonomskom, u kome ovih dana uživate, ali Vam ne dam da mi akcijski kapital pobijedite i poništite, pa Vas obavještavam da ću ovih dana podnijeti i derivatnu tužbu za nadoknadu štete. Ja, za razliku od Vas, vjerujem u pravnu državu«, poručio je Miličković Đukanoviću.

Udruženje manjinskih akcionara EPCG uputilo je u srijedu državnom tužiocu inicijativu za pokretanje istražnog i krivičnog postupka protiv Đukanovića, zbog, kako tvrde, osnovane sumnje da je zloupotrijebio službena ovlašćenja, spriječavajući Odbor direktora i izvršnog direktora elektroenergetske kompanije da isključe struju Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), zbog neplaćanja računa koji je u novembru iznosio 2,53 miliona EUR.

Đukanović je, komentarišući inicijativu Udruženja, saopštio da mu ona više liči na jednog od političkih konkurenata na prethodnim izborima nego na manjinskog akcionara.

»Svako ima pravo na svoju sklonost ka medijskim egzibicijama, možda, još preciznije, svako ima pravo na svoju glupost«, poručio je Đukanović.

Miličković smatra da je toj »veoma promišljenoj konstataciji« Đukanovića nedostajalo obavještenje da je on pravni legalista, da poštuje Ustav i da kao premijer ima ograničena i vrlo precizna ovlašćenja, da se ne miješa u odluke bilo kojeg menadžmenta u privredi, da poziva i ohrabruje državnog tužioca da profesionalno ispita navode iz prijave i obavijesti crnogorsku javnost o svom nalazu.

»Možda ste trebali obavijestiti javnost o motivima menadžmenta EPCG da povuče sudsku blokadu na deset hiljada tona aluminijuma u Luci Bar, da objasnite zašto je Vladina Agencija za prestruktruiranje privrede i strana ulaganja podnijela zahtjev za izdavanje potvrde da je blokada skinuta i čemu joj služi ili zašto je tu potvrdu izdao predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević, a ne predmetni sudija. Ili ste sve to ostavili da objasnite državnom tužiocu?« pitao je Miličković. »Možda ste riješili, što me nebi čudilo, da „pustite niz Moraču“ ljude u Bordu i menadžmentu EPCG koji su Vas slijepo poslušali«.

On je pitao Đukanoviću ko će da plati sve njegove »gluposti«.

Advertisements