Izvor: RTV RS

karanRuska zdravstvena služba stavila je u karantin 53 osobe iz jednog voza nakon što je jedna putnica umrla od još neutvrđene bolesti, saopštila je večeras Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Žena iz Kine putovala je vozom iz Blagoveščenska na dalekom istoku Rusije ka Moskvi kada je juče iznenada umrla, što je izazvalo uzbunu.

Radio-televizija Hong Konga javila je danas da je žena u vozu umrla od SARS-a, ozbiljne zarazne respiratorne infekcije od koje je 2002. i 2003. godine širom sveta umrlo 774 ljudi. Portparol SZO rekao je da agencija UN za zdravlje nije dobila informacije koje bi potvrdile te navode, kao i da ruske vlasti nisu utvrdile da je ta žena umrla od SARS-a.

“U karantinu u bolnici su 53 osobe koje su bile u kontaktu sa tom ženom”, naveo je portparol SZO i dodao da su uzeti uzorci sa tela preminule žene i ljudi sa kojima je bila u kontaktu i da su u toku analize. Nije saopšteno koliko godina je ona imala. Kako se navodi, zvaničnici SZO i Rusije rade na tome da taj slučaj ne preraste u međunarodnu zdravstvenu pretnju.

Postoji mogućnost da protekne nekoliko dana dok se ne utvrdi uzrok smrti, pošto mnoge bolesti i infekcije imaju slične simptome.

Advertisements