Izvor: RTV RS

nokiaFinska kompanija “Nokija”, vodeći svetski proizvođač mobilnih telefona, saopštila je danas da je u prvom tromesečju zabeležila potonuće čistog, neto profita za 90 odsto u odnosu na isti period lane, ali je vrednost njenih akcija, i pored toga, ojačala zahvaljujući uverenju investitora u poboljšanje tržišnih uslova.

“Nokija” je u periodu od januara do kraja marta ostvarila neto profit od 122 miliona evra (160 miliona dolara), najmanji u ovoj deceniji, prenele su agencije. Izvršni direktor kompanije Oli-Peka Kalasvuo je izjavio da je prodaja u prvom kvartalu smanjena, jer su trgovci na malo umanjili porudžbine novih aparata usled globalne finansijske krize.

Tržišni udeo “Nokije” je u prvom tromesečju smanjen na 37 odsto, sa 39 procenata u istom kvartalu lane, ali je ostao stabilan u odnosu na četvrti kvartal. Kompanija je saopštila da “vidi svetlo na kraju tunela” i da očekuje da njen tržišni udeo poraste u drugom kvartalu.

Akcije “Nokije” su ojačale 6,5 odsto posle objavljivanja rezultata poslovanja i na tržištu u Helsinkiju su sredinom dana ugovarane po 10,79 evra. Analitičar banke FIM u Helsinkiju Mihael Šreder je ukazao da su rezultati “Nokije” bili “prilično u skladu s očekivanjem” i da je prodaja bila “nešto veća od prognozirane”.

Kvartalni operativni profit kompanije je opao 74,1 odsto u odnosu na prvo tromesečje lane, na 514 miliona evra. Ukupna prodaja je u prvom kvartalu iznosila 9,28 milijardi evra, što je 26,8 odsto manje u poređenju sa 12,7 milijardi prometa u istom periodu prošle godine.

Promet od prodaje samih mobilnih telefona je u istom periodu smanjena čak za 33 odsto na 6,2 milijarde evra, objavile su svetske agencije. “Nokija” je ponovila prognozu da će prodaja mobilnih telefona u svetu u 2009. opasti oko 10 odsto u odnosu na 2008.

Kompanija planira da u naredne dve godine ostvari uštedu od oko 700 miliona evra, u okviru svog plana reorganizacije koji je objavila u januaru. “Nokija” je od januara ukinula više od 3.000 radnih mesta, kao deo šireg paketa za smanjenje troškova, uključujući paket za dobrovoljni odlazak 1.000 radnika iz kompanije. Tržište mobilnih telefona se “rodilo” 90-tih godina prošlog veka, a jedini dosadašnji pad prodaje zabeležen je 2001. godine kada je prodaja mobilnih telefona smanjena za šest odsto.

Advertisements