Izvor: Mina

euzonaIndustrijska proizvodnja u eurozoni pala je u februaru, u odnosu na isti mjesec prošle godine, čak 18,4 odsto, pokazali su podaci evropske statističke agencije, Eurostat. U 27 članica Evropske unije industrijska proizvodnja smanjena je 17,5 odsto. Eurostat podsjeća da se oštar pad industrijske proizvodnje u 16 zemalja članica eurozone u februaru nadovezao na njen takođe snažan pad u januaru koji je iznosio 16 odsto.

Industrijska proizvodnja u eurozoni smanjena je u februaru u odnosu na januar 2,3 odsto, što je blaže nego što su prognozirali ekonomisti, predviđajući njen pad od 2,7 odsto. Eurostat je takođe revidirao podatak o padu proizvodnje na mjesečnom niovu u januaru, na blažih 2,4 odsto, u odnosu na početno procijenjenih 3,5 odsto.

U 27 članica EU industrijska proizvodnja pala je u februaru u odnosu na januar 1,9 odsto, prenosi Business. Među članicama EU najveći pad industrijske proizvodnje na godišnjem nivou zabilježila je Estonija 30,2 odsto, zatim Letonija 24,2 odsto i Španija 22 odsto.

Najblaži pad zabilježen je u Grčkoj, 4,9 odsto, Holandiji 5,9 odsto i Danskoj 11,8 odsto. Pad je zabilježen u svim članicama koje su dostavile podatke. Na mjesečnom nivou proizvodnja je najviše smanjena u Litvaniji, 4,1 odsto, Estoniji 3,6 odsto, Italiji 3,5 odsto i Njemačkoj 3,2 odsto. Rast industrijske proizvodnje zabilježili su samo Portugalija 2,4 odsto, Grčka 1,7 odsto i Poljska 0,4 odsto.

Advertisements