Izvor: Mina

help“Osjećam se obaveznim da reagujem kao čovjek koji je bio aktivan učesnik u cjelokupnom procesu obnove i razvoja nakon katastrofalnog zemljotresa, a prvih nekoliko godina kao predsjednik crnogorske Skupštine i ujedno predsjednik republičkog Savjeta za obnovu i razvoj stradalog područja, u središtu mnogih aktivnosti, na način kako je zvanična Crna Gora obilježila ili neobilježila taj izuzetno značajan događaj” – kaže u svom autorskom tekstu Radivoje Brajović.

Prema zvaničnim informacijama medija, 30-godišnjicu zemljotresa obilježile su Sjedinjene Američke Države (SAD) nizom događaja na crnogorskom primorju.

U tom velikom obilježavanju učestvovalo je i nekliko ministara u Vladi Crne Gore i više zvaničnika iz opština.

Lijepo od strane SAD što su obilježile sjećanje na zemljotres i na svoju pomoć stradalom području, na čemu sam im i lično zahvalan.

Pomoć i podrška SAD i drugih zemalja bili su značajni, ali se mora znati da su najveću pomoć dale republike i pokrajine bivše Jugoslavije, svaka u srazmjeri sa svojim učešćem u društvenom proizvodu Jugoslavije.

Ta je pomoć iznosila oko 99 odsto ukupne pomoći, a oko jedan odsto je bila pomoć iz inostranstva

Sada predlažem državnim organima Crne Gore da oni organizuju obilježavanje 40-godišnjice zemljotresa, kada za to bude vrijeme, jer je malo vjerovatno da ću ja moći da to predložim u toj godini.

Ujedno, apelujem na njih da tom prilikom ne zaborave da pozovu predstavnike zemalja nastalih iz bivše Jugoslavije, koje su zajedno sa Crnom Gorom najzaslužnije što je proces obnove i izgradnje stradalog područja obavljen uspješno.

Naravno da treba pozvati i predstavnike drugih zemalja koje su nam pomogle jer nam je svaka pomoć bila dragocjena.

Advertisements