Izvor: Pobjeda 29.11.2007. godine

defectU slučaju kvara na albanskoj nuklearki, čija gradnja je planirana posljedice bi bile katastrofalne za Crnu Goru i okolne zemlje, Srbiju, Hrvatsku, Albaniju, Skadarsko jezero, turizam južnog i srednjeg Jadrana. To je ocjena Memorajalnog društva Nikola Tresla iz Njujorka najveće Tesline organizacije Sjeverne Amerike, koja izražava zabrinutost i protest protiv namjere Albanije da gradi nuklearnu centralu na obali Skadarskog jezera.

Ova nuklearka koristila bi vodu Skadarskog jezera za hlađenje i istovremeno trovala Skadarsko jezero radioaktivnim otpadom koji bi zatrovao vazduh, zemljište, faunu i floru, ne samo Jezera već i cijele Crne Gore, Srbije, BiH i Jadrana. Topla voda poslije hlađenja nuklearke vraćala bi se u Jezero i podigla njegovu temperaturu naročito ljeti, kada je nivo vode smanjen, što bi ugrozilo ekologiju i uništilo životinjski svijet.

Albanija ima mogućnost da gradi svoju nuklearnu centralu na obali mora, a ne na Skadarskom jezeru. U slučaju radioaktivnog kvara i nesreće situacija bi bila slična onoj u Černobilu. Tu ogromnu šetu Albanija ne bi mogla ni da plati u slučaju većeg kvara na reaktoru. U saopštenju koje su potpisali dr Ljubo Vujović, generalni sekretar Teslinog memoralnog društva iz Njujorka, dr Mihailo Rundo, sekretar Teslinog memorijalnog društva za Njemačku i dr Dušan Kosović član Teslinog društva u Njujorku upozorava se da je u mnogim zemljama već sada nedostatak pitke vode mnogo dramatičniji nego nedostatak nafte i benzina. Skadarsko jezero je jedinstveno po ljepoti i ekologiji i najveći je rezervoar slatke vode na Mediteranu. Voda ovog jezera predviđena je da se koristi za snabdijevanje Primorja. Ukoliko bi bio realizovan projekat odnosno izgrađena nuklearka na albanskoj strani ovog jezera Crna Gora kao ekološka država bila bi ugrožena.

Gradnju nuklearke na obali ovog jezera koja je registrovana kao međunarodna baština izuzetne ljepote koja ima oko četrdeset vrsta riba i 240 vrsta ptica ugrozila bi ovaj životinjski svijet. Albanija se obavezala ugovorom sa Crnom Gorom da će čuvati čistotu Jezera jer njoj pripada trećina. Gradnju nuklearke treba spriječiti već u početku jer to znači sprečavanje katastrofe. U tome bi trebalo da se udruže sve zemlje Balkana sa Srbijom, Hrvatskom, Grčkom i Italijom. O ovome bi trbalo obavijestiti, na državnom nivou Atomsku agenciju u Beču koja daje dozvole za gradnju nuklearki u Evropi, predlažu iz Teslinog memorijalnog društva u Njujorku.

Advertisements