Izvor: Mina

kap»Sve je više prijava kod Privrednog suda od privrednih subjekata zbog neizvršavanja finansijskih obaveza KAP-a prema njima, što znači da se nad KAP-om nadkrilio stečaj«, rekao je crnogorski premijer Milo Đukanović. On je naveo da je Vladin predlog otpremnina radnicima KAP-a koji ostanu bez posla, ponuda odgovorne izvršne vlasti.

»To je ponuda odgovorne Vlade koja želi da pomogne u jednom ili drugom scenariju ukoliko se poslodavci i radnici dogovore oko otpremnina za radnike, onda smo mi sa sumom koju smo predočili spremni da participiramo u tom fondu koji će značiti potpuno obeštećenje za radnike KAP-a«, saopštio je Đukanović novinarima u Tološkoj šumi. Prema njegovim riječima, ukoliko se radnici i poslodavci ne dogovore, Vlada neće dozvoliti da radnici ostanu socijalno nezbrinuti.

»Nudimo taj fond iako nijesmo formalno pozvani za to«, dodao je Đukanović. »Nudimo taj fond koji će pomoći radnicima da u jednom eventualno nepovoljnijem scenariju budu socijalno zbrinuti i premoste period do novog radnog angažmana«.

On se nada da će pregovori sa radnicima o ponuđenim otpremninama, narednih dana biti uspješno priveden kraju. Zaposlenima su ponuđene otpremnine u zavisnosti od godina radnog staža u iznosu od šest do 15 hiljada EUR. Đukanović je naveo da je inicijativa o gradnji nuklerane elektrane u Alabniji u početnoj fazi, ali očekuje da će Crna Gora u slučaju eventualnog razvoja te ideje, što se ne može mjeriti nekim kratkim vremenskim rokovima, imati korektnu i potpunu komunikacija sa predstavnicima svih država. On je kazao da postoje mehanizmi zaštite, ali da nema razloga da se oko toga “pravi nervoza”.

»Pokrenuta je inicjativa i iz razgovora koje smo do sada imali sa susjedima, došli smo do saznanja kada bi se sada na njoj predano i organizovano radilo bila bi potrebna jedna decenija otprilike da se ona razvije u nešto što bi značilo početak realizacije. Međutim, mislim da tu inicijativu treba razmatrati ozbiljno u ukupnom kontekstu energetskog, ekonomskog i društvenog razvoja«, saopštio je Đukanović.

Advertisements