Izvor: Večernji list

avgOko tisuću Afganistanaca u srijedu pokušalo je prekinuti demonstracije koje su u Kabulu organizirale aktivističke grupe za ženska prava, no sukobe je spriječila policija. Muškarci koji su pokušali prekinuti protest bacali su kamenje i šljunak na žene, uzvikujući “Smrt robovima kršćana!”.

Oko tristo Afganistanki, većinom mlađe dobi, okupilo se kako bi protestiralo protiv novoga obiteljskog zakona za koji tvrde da ozakonjuje silovanje u braku. U novom obiteljskom zakonu precizirano je da suprug ima pravo svaka četiri dana zahtijevati seksualni odnos, osim ako supruga nije bolesna ili bi joj odnos naškodio. Također, supruga mora dobiti muževo dopuštenje ako želi napustiti kuću.

Iako se taj dio obiteljskog zakona odnosi samo na šijite koji u Afganistanu čine između 10 i 20 posto populacije, smatra se da on označava povratak vladavine nalik talibanskoj. Među muškarcima koji su pokušali prekinuti prosvjed u srijedu bilo je i šijitskih žena koje podržavaju ovakav zakon, te smatraju da su ženski prosvjedi “uplitanje stranaca koji su neprijatelji Afganistana”.

Nakon brojnih reakcija međunarodne zajednice, ured afganistanskog predsjednika Karzaija priopćio je da šijitski obiteljski zakon ide na reviziju ministarstva pravosuđa te da neće biti prihvaćen u ovom obliku.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai potpisao je novi zakon za koji UN kaže da legalizira silovanje u braku i zabranjuje ženama izlazak iz kuće bez suprugova dopuštenja. Brojni aktivisti za ljudska prava smatraju da je zakon, koji je protivan brojnim međunarodnim ugovorima i samom afganistanskom ustavu, Karzai potpisao jer nastoji osvojiti što više glasova na predstojećim izborima u kolovozu 2009. godine.

Iako zakon nije nigdje objavljen jer ministarstvo pravosuđa čeka dok se uklone svi “tehnički problemi”, vjeruje se da sadrži članke kojima se ženama ne dopušta izlazak iz kuće bez suprugova dopuštenja, kao ni odlazak kod liječnika, odlazak na posao ili u školu bez dopuštenja. Također, vjeruje se da sadrži članak po kojem žena ne može suprugu odbiti spolni čin, a određuje i da skrbništvo nad djecom mogu imati isključivo otac ili djed.

Ovakav zakon, piše Guardian, ustupak je moćnoj šijitskoj manjini koja je oduvijek imala zasebno obiteljsko pravo, i kojoj ustav takvu zasebnost dopušta. No ustav i razni međunarodni ugovori koje je Afganistan potpisao jamče jednakost svim ženama.

– Htjeli su donijeti taj zakon kao tajno pregovaranje. Bilo je mnogo stvari koje smo htjeli promijeniti, ali nisu htjeli o tome raspravljati jer Karzai želi ugoditi šijitima prije izbora – rekla je zastupnica Shinkai Zahine Karokhail. Senatorica Humaira Namati rekla je da je zakon “gori nego u vrijeme talibana”.

– Ovo što je međunarodna zajednica dopustila je sramotno. Da su se više uključili dok se o zakonu raspravljalo u parlamentu, mogli su ga i zaustaviti. Sad zbog izbora nisam sigurna da ga možemo mijenjati. Za to je sad kasno – zaključuje Soraya Sobhrang iz afganistanske Komisije za ljudska prava.

Da se stara uvjerenja teško mijenjaju dokazuju, pak, izjave vođe stranke Hazara, također utjecajne manjine, koji tvrdi da zakon zapravo štiti prava žena.

– Žene i muškarci imaju ista prava i po islamu, ali postoje razlike kako su muškarci i žene stvoreni. Muškarci su jači, a žene slabije: čak ni na Zapadu ne vidite žene koje rade kao vatrogasci – kaže Ustad Mohammad Akbari.

Mijenjanje zakona bit će škakljivo, priznao je jedan diplomat u Kabulu, budući da se ulazi na sklizak teren “jer bi nas mogli optužiti da ne poštujemo afganistansku kulturu”.

Advertisements