Izvor: Seebiz

epcUdruženje manjinskih akcionara crnogorske Elektroprivrede (EPCG) uputilo je državnom tužiocu inicijativu za pokretanje istražnog i krivičnog postupka protiv predsjednika Vlade, Mila Đukanovića, zbog, kako tvrde, osnovane sumnje da je zloupotrijebio službena ovlašćenja. Manjinski akcionari traže pokretanje istih postupaka i protiv menadžmenta EPCG.

»Đukanović je spriječio Odbor direktor i izvršnog direktora EPCG da isključe struju Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), zbog neplaćanja računa koji je u novembru iznosio 2,53 miliona EUR«, navodi se u inicijativi.

Ugovorom između KAP-a i EPCG, kako se dodaje, predviđeno je da će podgoričkoj kompaniji struja biti isključena ako u roku od 30 dana ne izmiri mjesečni račun za utrošenu električnu energiju.

»KAP danas, nakon pet mjeseci i isporučenih skoro 500 hiljada megavat sati električne energije za koju nije plaćen nijedan cent, nije isključen sa mreže, već mu se, po nalogu Đukanovića, redovno isporučuje struja, a državi Crnoj Gori i manjinskim akcionarima nanosi ogromna materijalna šteta«, dodali su iz Udruženja.

Oni su procijenili da je EPCG, zbog gomilanja duga KAP-a, oštećena za oko 40 miliona EUR. Zbog toga Udruženje od uprave EPCG traži da tuži vlasnika KAP-a, privremeno zabrani raspolaganje aluminijumom u količini koja bi pokrila dug za struju i da fabriku isključi sa elektro-energetske mreže dok se računi ne plate u punom iznosu. Inicijativu manjinskih akcionara, kako se dodaje, prihvatio je menadžment EPCG, ali je nije smio sprovesti bez saglasnosti Đukanovića.

Manjinski akcionari tvrde da premijer sprovodi političku ekonomiju, što bi se moglo negativno odraziti na tender za dokapitalizaciju EPCG i djelimičnu privatizaciju kompanije.

»Šteta se, zbog najrigidnijeg oblika političke ekonomije koju sprovodi Đukanović, penje i do milijardu EUR, a od ozbiljnog strateškog partnera se očekuje investicija od 800 miliona EUR«, dodaje se u inicijativi.

EPCG, kako se navodi, trenutno služi za sprovođenje makroekonomske i socijalne politike, zbog čega preduzeće konstantno proizvodi milionske gubitke i nije interesantno za strana ulaganja.

»Zbog toga bi trebalo preispitati i uslove raspisanog tendera gdje nije određena minimalna licitaciona cijena i gdje se za strateškog partnera traži samo distributer, ali ne i proizvođač električne energije«, navodi se u inicijativi.

Manjinski akcionari su ponovili da tender za dokapitalizaciju treba poništiti, jer bi njegova realizacija u trenutnim uslovima mogla imati nesagledive posljedice za Crnu Goru i njenu ekonomiju. Tender za prodaju dijela akcija i dokapitalizaciju EPCG raspisan je 2. februara, a ponude se mogu dostavljati do 30. aprila. Na prodaju je ponuđeno 11,45 miliona državnih akcija i pravo na upis toliko novoizdatih dionica EPCG, koje će zajedno činiti oko 18,3 odsto ukupnog osnovnog kapitala kompanije nakon dokapitalizacije.

Izabranom investitoru biće ponuđeno, kako je navedeno u javnom pozivu, da zaključi kupoprodajni ugovor sa državom i o menadžmentu sa EPCG, koji će mu obezbijediti značajan nivo upravljačkih prava u energetskoj kompaniji. Investitor će biti obavezan da ponudi otkup manjinskih akcija po cijeni po kojoj je kupio državne.

Izabrani investitor može steći pravo da nakon pet godina od Vlade kupi dodatne akcije i postane većinski vlasnik EPCG. Vlada od investitora može, uz prethodno plaćanje ugovorenog iznosa, otkupiti akcije.

Tendersku dokumentaciju za dokapitalizaciju EPCG do sada su otkupile italijanske kompanije Edison i A2A, Elektroprivreda Srbije (EPS), ruski Inter Rao i norveški NTE.

Advertisements