Izvor: Večernji list

int1Prijedlog zakona protiv internetskog piratstva, usprkos podršci Nicolasa Sarkozya, nije uspio dobiti većinu na sjednici parlamenta. Taj je prijedlog zakona nastao zbog pritužbi glazbenih i filmskih produkcijskih kuća koje godišnje izgube više milijuna franaka zbog piratiziranog sadržaja na internetu.

Taj sadržaj (najčešće glazba i filmovi) moguće je skinuti na kućno računalo, a da se ne plati njegova upotreba i dapače, skinuta kopija se nadalje može kopirati beskonačno mnogo puta. Predlagatelji zakona držali su da bi se piratstvo smanjilo ako bi se izvršio pritisak na potražnju takvog materijala tj. predvidio je sankcioniranje ljudi koji preuzimaju ilegalan sadržaj s mreže i snimaju ga na kućno računalo.

Prema prijedlogu, korisnik uhvaćen u tom činu prvo bi dobio poruku elektroničke pošte s upozorenjem da je učinio prekršaj, zatim bi na kućnu adresu dobio pismenu opomenu ako bi bio ponovo uhvaćen, a ako bi bio uhvaćen treći put korisniku bi ukinuli internetsku vezu na godinu dana.

Iako je zakon prošao u senatu, naišao je na otpor u parlamentu budući da su pojedini članovi napomenuli da bi takav nadzor bio upitne etičnosti. Problem bi bio i u aktivnosti računalnih hakera (osoba koje su u stanju na ilegalan način preuzeti kontrolu nad drugim računalima) jer svojim bi djelovanjem dodatno naštetili poštenim korisnicima.

Ali najviše protesta doveo je stavak zakona (zbog kojeg su čak dva člana Sarkozyjeve vlade glasovala protiv) koji je obvezao korisnike izbačene s mreže da plaćaju račune iako nisu u stanju priključiti se na nju. Ovo se smatralo apsurdnim te je zakon vraćen na razmatranje. Vjeruje se da će se nanovo pokušati s njegovim uvođenjem u redovno zakonodavstvo krajem godine.

Advertisements