Izvor: Mina

gross1Šef posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope (SE) Andreas Gros kazao je da „oni kojima je čista savjest ne moraju da se žale na njegove zamjerke“.

„Oni znaju da ne moraju da krive sebe, a ukoliko su u pravu, za to će takođe znati dovoljan broj ljudi, tako da beznačajan glas kao što je moj ne može nikoga uznemiriti“, rekao je Gros Vijestima komentarišući ocjenu predsjednika Vrhovnog suda Vesne Medenice da je uvrijedio crnogorske sudije ocjenom da „je sudstvo sve samo da nije nezavisno“. Medenica je ranije ocijenila hrabrim i bez argumentacije zaključak Grosa da crnogorsko sudstvo nije nezavisno.

„Duboko cijenim Parlamentarnu Skupštinu SE čiji ste Vi predstavnik, pa sa žaljenjem konstatujem da ste Vašom izjavom povrijedili sve časne i sudijskoj funkciji odane, sudije crnogorskih sudova”, kazala je Medenica. Gros je kazao da niko nije iznenađen što se ljudima koji snose odgovornost nijesu dopali njegovi komentari. „Oni su kritički, a moj je posao da budem kritičan“. On je objasnio da je govorio o nedostatku nezavisnosti sudstva u kontekstu činjenice da preveliki broj Crnogoraca nema povjerenje u državu njenu moć i u ljude koji su od građana na neko vrijeme pozajmili tu moć.

„Kada o ovome razgovarate sa kritičkim građanima u Crnoj Gori, mnogi odmah pomenu problem sudskog sistema u kojem, prema njihovom mišljenju, nijesu svi jednaki, a neki su „jednakiji“ i bolje shvaćeni od drugih“, rekao je Gros. Prema njegovim riječima, nedostaci sudstva u kontekstu izbora pokazali su se i tokom izbornog dana jer „mnogi nijesu znali kako da se pozabave žalbama do posljednih instanci“. Gros je rekao da kada govori o sistemu ne „sudi o svakoj osobi koja radi u njemu“.

„Naravno, postoje hrabri muškraci i žene koji se trude da rade najbolje što mogu – ali popravljanje slike i stvarnosti mnogo je zahtjevnija stvar. U maloj zemlji to je takođe često strukturalni problem koji mora biti razmotren u potpunosti poštujući one koji rade u sistemu“, rekao je Gros.

Advertisements