Izvor: Seebiz

acPredsjednici vlada Albanije i Hrvatske Sali Berisha i Ivo Sanader trebali bi krajem ovog mjeseca da potpisati sporazum o gradnji zajedničke nuklearne elektrane kod Skadra, prenijeli su danas crnogorski mediji. Elektrana, na mjestu gdje rijeka Bojana otječe iz Skadarskog jezera u Jadransko more, u neposrednoj blizini granice sa Crnom Gorom, koštat će oko četiri milijarde eura, a njen kapacitet će biti oko 1.500 megavata.

Gradnja će, kako se u Podgorici prenosi Radio Deutsche Welle, biti povjerena Hrvatskoj elektroprivredi, pa će veći dio proizvedene energije ići Hrvatskoj. Službena Podgorica poručila da joj ni u jednom trenutku nije bilo ponuđeno da sudjeluje u projektu gradnje nuklearke na obali Skadarskog jezera, koje većim dijelom pripada Crnoj Gori.

Crnogorsko Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine podsjeća da je u Crnoj Gori na snazi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih objekata, koji je donesen 1995. godine. Crna Gora se takođe nada da u ovom slučaju neće biti prekršene međunarodne konvencije u kojima se ističe da zemlja koja planira izgraditi bilo kakvo postrojenje koje utiče na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu za izgradnju tog postrojenja mora dobiti suglasnost svih potencijalno ugroženih država.

Pomoćnik crnogorskog ministra za zaštitu životne sredine Siniša Stanković izjavio je, nakon prvih vijesti o gradnji nuklearke, da Crna Gora nema mehanizama da spriječi gradnju takvog objekta u blizini svoje granice, ali je upozorio Tiranu da “Albanija riskira dobre odnose sa Crnom Gorom”, ako odluči da mimo njene suglasnosti gradi nuklearnu elektranu na tom mjestu.

Advertisements