Izvor: Mina

eupIzbori za novi saziv Evropskog parlamenta, zakazani za jun, zanimaju vrlo malo građana Evropske unije (EU) i moglo bi ih ignorisati rekordnih 66 odsto Evropljana, pokazuje najnovije istraživanje Eurobarometra. Prema rezultatima tog ispitivanja interes za evropske izbore slab je širom EU, prenosi francuski dnevnik Liberation.

Građani novih članica EU, koje su u Uniju ušle 2004. i 2007. godine, jednako su nezainteresovani kao i građani starih članica. Samo 17 odsto Poljaka namjerava da glasa na izborima koji će biti održani od 4. do 7. juna, najmanje od svih država članica, otkriva ispitivanje sprovedeno u januaru i februaru.

Slijede Austrijanci sa 21 odsto, Britanci sa 22, Portugalci sa 24 I Slovaci sa 25 odsto. Glasaće tek nešto više od četvrtine Čeha, Mađara i Španaca, i nešto manje od trećine Italijana i Bugara – 30 odnosno 31 odsto.

U Njemačkoj, po Eurobarometru, glasaće 43 odsto građana, a slijede ih Francuzi i Holanđani sa 47 odsto. Na glasanje će se, prema ispitivanju, odazvati i 48 odsto Kiprana i Grka, kao i 49 odsto Šveđana.

Većina birača na izbore za Evropski parlament izaći će samo samo na Malti – 56 odsto, koliko u Danskoj, Luksemburgu 62 i Belgiji 70 odsto. U Luksemburgu i Belgiji glasanje je obvezno.

Ti podaci, kako navodi Eurobarometar, nijesu, međutim, znak jačanja evroskepticizma, nego uvjerenja birača da izbori neće ništa promijeniti. Samo 20 odsto ispitanika kazalo je da neće glasati jer se protive evropskom projektu.

Sa druge strane, 64 odsto gra]ana ne žele da gladsdaju jer ne znaju dovoljno o ulozi evropskih parlamentaraca, dok ih je 62 odsto kazalo da glasanjem ne bi ništa promijenili.

Advertisements