Izvor: Politika

thaiSamit lidera Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), koji je juče trebalo da se održi u Tajlandu, otkazan je pošto su demonstranti iz redova opozicije upali u hotel u Pataji u kojem je trebalo da počne sastanak. Više stotina demonstranata u crvenoj odeći uspelo je da probije kordone policije i vojske i upadne u medija centar dok su lideri većine države, nedaleko odatle, ručali u sali ekskluzivnog „Rojal klifa”.

„Pobedili smo – samit je gotov”, uzviknuo je jedan od vođa demonstranata, izjavivši potom da će se oni prebaciti u Bangkok i tamo nastaviti proteste dok premijer ne podnese ostavku. Tajlandska vlada je zbog ovog upada na nekoliko sati proglasila vanredno stanje, a svi predstavnici zemalja ASEAN-a koji su došli na samit hitno su iz bezbednosnih razloga evakuisani helikopterima i brodovima.

Vlasti Tajlanda saopštile su da su svi delegati samita, na kojem je trebalo da se raspravlja o ekomonskoj krizi, recesiji i saradnji u jugoistočnoj Aziji, bezbedno napustili zemlju. Po odlasku stranih zvaničnika iz Pataje, tajlandske vlasti su ukinule vanredno stanje u tom poznatom turističkom mestu na oko 150 kilometara južno od Bangkoka. Mediji su izvestili da otkazivanje samita iz bezbednosnih razloga predstavlja veliku neprijatnost za premijera Tajlanda Abhisita Vedžažive.

Abhisit je na vlast došao posle parlamentarnih izbora održanih u decembru 2008. godine, a opozicija bliska bivšem premijeru Taksinu Šinavatri ga optužuje da je uz pomoć vojske lažirao izbornu volju birača. Za poslednjih 15 godina četvorica premijera na Tajlandu nisu uspela da reše duboku političku krizu u zemlji. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je takođe trebalo da prisustvuje samitu, rekao je da „duboko žali” zbog njegovog otkazivanja. On je pozvao na dijalog kojim bi se situacija u Tajlandu što pre rešila.

Neuspeh snaga bezbednosti u nameri da spreče demonstrante da prekinu skup predstavlja poniženje za tamošnju vladu, i to je skrenulo pažnju na duboke podele u tajlandskom društvu, navodi Bi-Bi-Si. Učesnici antivladinih protesta, nazvani „crvene košulje” po boji majica koje nose, onemogućili su pojedinim azijskim liderima da napuste hotel u kome su odseli, a takođe su blokirali i ulaz u hotel „Rojal klif” u kome je trebalo da se održi samit zbog čega je skup odložen.„Putevi ka mestu održavanja samita nisu u potpunosti blokirani, ali zbog bezbednosti svih učesnika skupa, kako nalažu međunarodni standardi, morali smo da odložimo skup”, izjavio je portparol tajlandske vlade Panitan Vatanajagorn, preneo je Rojters. Čelnici država jugoistočne Azije trebalo je na samitu da se sastanu sa liderima Australije, Kine, Indije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje.

Advertisements