Izvor: Politika

neonSlovenački elektronski mediji emitovali su sinoć amaterski snimak jednog od učesnika okruglog stola na temu „Govor mržnje, nacionalizam i neofašizam u Sloveniji” koji je u sredu prekinula grupa skinhedsa, usred Ljubljane. Na skup, sazvan u odajama odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani, naprasno je upala grupa mladića „u crnom”, obrijanih glava, koji su se okupljenima predstavili kao „nacionalsocijalisti”.

Kako nam je opisao učesnik rasprave koji ne želi da bude imenovan, okrugli sto je, tek što je počeo, prekinula banda od oko 15 skinhedsa. Organizatori rasprave su ih zamolili da napuste prostorije fakulteta, pozivajući se na činjenicu da na univerzitetu nema mesta za netoleranciju i fašizam, ali su „obritoglavci” (ovdašnji naziv za „skinhedse”) apel domaćina odbili.

Neonacisti, „kostimirani” u karakterističnu crnu odeću, upustili su se u verbalni obračun sa okupljenim učesnicima tribine. Incident je kulminirao u trenutku kada je neko od crnokošuljaša opazio da ih snima jedan od učesnika tribine. Nekoliko neonacista je pobeglo sa poprišta, a oni drskiji su pokušali da prikriju identitet navlačenjem crnih kapuljača preko lica. Povlačeći se ka auli fakulteta, pretili su „snimatelju” i ostalim gostima debate na temu neofašizma u Sloveniji.

Sukob je završen fizičkim napadom na studenta koji je držao fotoaparat. Neonacisti su uspeli da mu izbiju fotografski aparat iz ruku, ali su snimci ostali neoštećeni, u šta su se uverili i gledaoci POP TV. Biće dragoceni za policiju od koje javnost očekuje da ekspeditivno utvrdi identitet članova grupe koja se javno deklarisala kao sledbenica nacionalsocijalizma.

Policijska uprava Ljubljana potvrdila je da je u sredu oko 18 sati morala da „posreduje u obrazovnoj ustanovi u Aškerčevoj ulici u Ljubljani”, i da u vezi sa „kršenjem javnog reda i mira kao i oštećenjem tuđe imovine nastavlja sa prikupljanjem informacija”.

Profesori fakulteta su osudili izgred, a sinoć je dekan fakulteta Valentin Bucik putem glasila još jednom upozorio javnost da osuđuje svaki oblik namernog izazivanja sukoba i provokacija, što je bio slučaj u sredu. I studenti su se oglasili izjavom za javnost. Naglašavaju da su „organizatori i prisutni studenti i studentkinje potpuno užasnuti i osuđuju takvo nasilje”. Ocenjuju da je „ironično da se nužda za organizovanjem rasprave o pojavama netolerancije i fašističkim praksama – potvrdila na tako brutalan način”. Naglašavaju da nije posredi samo nasrtaj neonacista na prisutne studente, već se radi o „napadu na sam fakultet, čiji smisao postojanja i rada moraju biti upereni upravo protiv takve prakse netrpeljivosti i nasilja”.

Dekan Bucik se složio da je kucnuo čas da se otvori ozbiljna rasprava o neonacizmu i različitim oblicima netrpeljivosti i šovinizma u Sloveniji. Zaključio je da je do opisanog incidenta verovatno došlo i zato jer „o šovinizmu i netoleranciji premalo pričamo”.

Advertisements