Izvor: Dnevni avaz

gmAmeričko ministarstvo finansija zatražilo je od “General motorsa” (GM), najvećeg domaćeg proizvođača kola, da do 1. juna obavi sve neophodne pripreme za eventualno podnošenje zahtjeva za sudskom zaštitom od bankrota, iako posrnula gigantska autokompanija tvrdi da može da izađe iz krize vlastitim snagama, piše “New York times”. List tvrdi, pozivajući se na pojedince “koja imaju saznanja o planovima” da su takve instrukcije GM-u proslijedili članovi radne grupe predsjednika SAD Baracka Obame, zadužene za ozdravljenje domaće autoindustrije, nakon razgovora sa predstavnicima GM-a u Detroitu i Washingtonu.

Razgovori održani prošlog vikenda, kako se očekuje, biće nastavljeni ove sedmice. “New York times” piše da je cilj radne grupe da pripremi GM za brz “hirurški” bankrot. GM je već do sada dobio 13,4 milijarde dolara pomoći iz federalnog budžeta, dok direktori kompanije insistiraju da nikako ne bi trebalo ugroziti imidž kompanije uvođenjem stečajnog postupka.

Pripreme za neku vrstu kontrolisanog bankrota neophodne su kako bi se omogućilo da kompanija postigne dogovor sa vlasnicima obveznica o razmjeni oko 28 milijardi dolara duga u akcije GM, kao i sa Ujedinjenim sindikatom zaposlenih u autoindustriji (UAW) koji ne žele da pristanu na koncesije bez odgovarajućeg žrtvovanja samih vlasnika dionica, ističe list.

GM opstaje u životu i može da posluje jedino zahvaljujući hitnoj pomoći dobijenoj od američke vlade, koja sada zahteva od kompanije da, prije dobijanaja novog paketa pomoći, mora da smanji troškove i dugove. Bijela kuća je osnovala posebnu radnu grupu koja je GM-u dala 60 dana da pripremi novi plan restrukturisanja i da odluči da li taj program može održati u životu nekada najvećeg proizvođača kola na svijetu.

Administracija predsjednika Obame naredila je prošle sedmice GM-u da obezbjedi veće ustupke od UAW, vlasnika dionica, kao i drugih vlasnika akcija do 1. juna, što je glavni uslov da se dobije nova finansijska podrška. “Times” piše da je u opticaju plan po kome bi se osnovala nova kompanija koja bi kupila “zdrave dijelove” GM-a, nakon što se podnese zahtjev za sudskom zaštitom od povjerilaca. Manje poželjna imovina i poslovi GM-a, uključujući neželjene robne marke, fabrike i fondove za zdravstveno osiguranje, bi po tom scenariju ostali u staroj kompaniji, koja bi kasnije za nekoliko godina bila likvidirana, ističe list. Fric Henderson, novi šef GM, izjavio je prošle sedmice da kompanija želi da se restrukturiše izvan suda, ali da se, istovremeno, priprema i za redovan stečajni postupak. I sudbina drugog velikog američkog proizvođača kola “Chryslera”, takođe, je neizvesna.

Prošle sedmice radna grupa američke vlade dala je “Chrysleru” rok da do 1. maja okonča pregovore o udruzivanju sa italijanskim “Fijatom”, što je glavni uslov za dobijanje još šest milijardi doalra pomoći. Ako “Chrysler” ne dobije tu podršku, najvjerovatnije će biti suočen sa likvidacijom, upozoravaju analitičari.

Advertisements