Izvor: Mina

ferhCrnogorska vlast trebalo bi da razmisli o tome da Albanci dobiju mjesto potpredsjednika Vlade za manjinska pitanja i saradnju sa susjedima, smatra predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša. On je ocijenio da je dobar predlog da Albanci imaju potpredsjednika Skupštine i da to može biti jedan od demokratskih pomaka, ali i da predstavnici tog naroda moraju biti prisutni u svim djelovima vlasti.

Dinoša je rekao da bi trebalo razmisliti da Albanci dobiju mjesto potpredsjednika Vlade zato što će izvršna vlast u narednoj fazi nositi teret evropskih i ervoatlanskih integracija.

„Crna Gora na tom putu veliku korist može imati od Albanca potpredsjednika Vlade koji bi se bavio manjinskim pitanjima i saradnjom sa susjednima“, rekao je Dinoša agenciji MINA. Prema njegovim riječima, pored ostalog, bilo bi korisno da Albanac bude vicepremijer pogotovo kada se zna da je Albanija već punopravna članica NATO-a i mogla bi biti od pomoći Crnoj Gori na putu evroatlanskih integracija. Osim tih mjesta, smatra Dinoša, Albanci bi trebalo da budu prisutni i u svim djelovima vlasti, a posebno u sudstvu.

„Tamo su, iz objektivnih razloga, Albanci malo zastupljeni. Ovo je vrijeme kada, korak po korak, treba obezbijediti proporcijalnu zastupljenost Albanaca u svim djelovima vlasti i javnim službama Crne Gore“, ocijenio je on. Dinoša smatra da je dobra najava da Vlada priprema novi zakon o upotrebi nacionalnih simbola u Crnoj Gori, a čije se ključne izmjene odnose na precizno definisanje upotrebe nacionalnih simbola u jedinicama lokalne samouprave.

„To je očekivan potez, zato što je nezavisna Crna Gora svjesna da se ozbiljnije morati prionuti na impementaciju evropskih demokrtaskih standarda po pitanju prava nacionalnih manjina u multietničkim državama“, kazao je Dinoša. On je rekao da će DUA podržati taj predlog ocjenjujući da će on dodatno doprinijeti imidžu Crne Gore na putu evropskih i evroatlanskih integracija.

Advertisements