Izvor: Mina

internetU Crnoj Gori je, na kraju marta, Internet koristilo 280 hiljada građana, ili 41,3 odsto ukupne populacije. Prema podacima statističkog portala, Internet world stats, procenat korišćenja globalne kompjuterske mreže u Crnoj Gori je i dalje ispod evropskog nivoa, koji iznosi 48,9 odsto.

Od zemalja u regionu, Crna Gora prema stepenu korišćenja Interneta zaostaje za Slovenijom, u kojoj 64,8 odsto građana koristi tu mrežu, Hrvatskom sa penetracijom od 44,2 odsto i Makedonijom sa 44 odsto. Građani Crne Gore masovnije koriste Internet od komšija u Srbiji, gdje je stepen penetracije na kraju marta iznosio 32,4 odsto, Bosni i Hercegovini sa 31,4 odsto, Kosovu 21 odsto i Albaniji, u kojoj svega 16 odsto stanovnika koristi onlajn /online/ servise.

Manju Internet penetraciju od Crne Gore imaju i pojedine zemlje Evropske unije (EU), poput Portugala, sa 39,8 odsto, Rumunije sa 33,4 odsto, Bugarske sa 32,6 odsto i Malte sa 23,5 odsto. Najviši stepen korišćenja Interneta u Evropi zabilježen je u ekonomski skrhanom Islandu, gdje je na kraju marta onlajn bilo čak 90 odsto stanovništva. Visoke penetracije bilježe i ostale zemlje zapadne Evrope, pa je u Njemačkoj izmjerena penetracija od 67 odsto, Luksemburgu 74,9 odsto, Danskoj 80,4 odsto i Norveškoj 86 odsto.

Zanimljiv je slučaj Rusije, koja je prema ukupnom broju korisnika Interneta četvrta evropska sila, ali je prema stepenu penetracije od 27 odsto na začelju liste. Brojčano najmanje korisnika bilo je u Vatikanu, svega 93. Prosječna evropska penetracija u Evropi je, tokom prethodne dvije godine, ojačala 7,2 odsto i korisnici na tom kontinentu čine skoro četvrtinu ukupnog broja onlajn surfera na svijetu.

Advertisements