Izvor: Hina

budgBudžetski manjak Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u martu je povećan za 192,3 milijarde USD, a ukupan minus na sredini godine približio se iznosu od bilion USD. Iz američkog Ministarstva finansija saopšteno je da je prošlomjesečni manjak, rekordan za mart, znatno premašio 150 milijardi USD, koliko su očekivali ekonomisti.

Ukupni manjak već je dostigao 956,8 milijardi USD za prvih šest mjeseci budžetske godine, koja u SAD-u počinje 1. oktobra, što je, takođe, rekord za taj period. Administracija predsjednika Baraka /Barack/ Obame predviđa da će manjak za cijelu godinu dostići 1,75 hiljada milijardi USD i biti skoro četiri puta veći od prošlogodišnjeg, koji je bio rekordan.

Vladine rashode povećalo je oko 300 milijardi USD osiguranih bankama i drugim finansijskim institucijama, da bi se mogle boriti sa najtežom krizom u poslijeratnom razdoblju. Ministarstvo finansija je saopštilo da je do kraja ožujka, iz paketa od 700 milijardi USD za sanaciju koji je Kongres odobrio u oktobru prošle godine, već 293,4 milijardi plasirano za pomoć kompanijama.

Veći dio državne pomoći otišao je bankama, osiguravajućem divu AIG-u, a pomoć su primile i agencije za stambeno kreditiranje, Fani Me /Fannie Mae/ i Fredi Mek /Freddie Mac/, kao i posrnuli proizvođači automobila Dženeral /General/ Motors i Krajsler /Chrysler/.

Advertisements