Izvor: Mina

vuksSocijalistička narodna partija ocijenila je danas da je konačno sazrelo vrijeme da se u što kraćem roku donese novi zakon o državnim simbolima. Funkcioner SNP-a Vuksan Simonović rekao je da je to i obaveza koja proizilazi iz Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Crne Gore.

„Konačno je vrijeme da se postigne konsenzus u vezi himne Crne Gore“, rekao je Simonović agenciji MINA. On smatra da većini političkih partija nije sporno da himna da treba da bude narodna pjesma „Oj svijetla majska zoro“., ali da iz nje treba izbaciti stihove koje je napisao kontroverzni Sekula Drljević. „SNP je to predlagala i prilikom donošenja novog ustava, ali režimske partije potpomognute nekim opozicionim ostale su tvrdokorne ne poričući da je dio himne kojoj oni kliču napisao Drljević za koga se čak tvrdi da je ratni zločinac“, rekao je Simonović. On je kazao da je to je jedan od problema koji žestoko dijeli građane Crne Gore.

„Ubijeđeni smo da za tim nema nikakve potrebe i da su stihovi narodne pjesme Oj svijetla majska zoro pisani iz glave cijelog naroda i da su izraz istorijske i vjekovne težnje našeg naroda u borbi za slobodu“, rekao je on. Simonović smatra da istovremeno treba prihvatiti predlog SNP da se pored sadašnje državne zastave uvede narodna zastava trobojka crveno-plavetno-bijela sa apliciranim grbom na sredini. Prema njegovim riječima, to je zapisano ustavom knjaza Nikole iz 1905 godine kojim je jasno definisano da su narodne boje crveno-plavetno-bijela. „Nije slučajno i njegov odar kada je 1988. godine otvoren njegov grob bio prekriven trobojkom“. „To je jedno od pitanja koje dijele građane Crne Gore i što prije treba postići konsenzus da se trobojka definiše kao narodna zastava“, zaključio je Simonović.

Advertisements