Izvor: Mina

mirasOcjena šefa Posmatračke misije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o nezavisnosti crnogorskog sudstva Andreasa Grosa problematična je, po samoj intonaciji, ocijenio je ministar pravde Miraš Radović. Gros je kazao da je “crnogorsko sudstvo sve, samo nije nezavisno od vlasti”. Prema Radovićevim riječima, neiznošenje bliže argumentacije za datu tvrdnju čini je više neprihvatljivom.

„Očigledno je da se i pri davanju ovakvih izjava gube iz vida svi napori koje Crna Gora čini na planu reforne pravosuđa i činjenica da su mnogi naši međunarodni partneri prepoznali napredak u procesu reforme, čiji je najvažniji smisao predstavlja jačanje nezavisnosti i samostalnosti crnogorskog pravosuđa“, rekao je Radović Vijestima. On je naglasio značaj oredeđivanja mjesta i uloge Sudskog i Tužilačkog savjeta za jačanje nezavisnosti sudstva.

„Samostalnosti sudstva se doprinijelo i kroz garantovanje stalnosti sudijske funkcije, podizanje materijalnog položaja nosilaca pravosudne funkcije na nivo koji odgovara njenom dostojanstvu i težini odgovornosti, dodjeljivanje odlučujuće uloge pravosudnim organima u izboru sudija i državnih tužilaca“, rekao je Radović.

Advertisements