Izvor: http://www.blogovanje.com/KOJICIC_BLOG/

ignoreNakon prošlonedjeljnih izbornih rezultata iskristalisao se odnos snaga na političkoj sceni Crne Gore. Kako vidite dalju perspektivu PzP – između monolitnog (nekad jedinstvenog) DPS-a i prosrpske opozocije ?

PZP treba da nastavi da priča svoju priču. Priču ispričanu sa iskrenošću, ekspertskim analizama, stručnim mišljenjima, i poštenjem. Priču na dobrobit svih gradjana Crne Gore. Naravno, ne smije sve ostati na priči. Nju treba potkovati i konkretnim djelima: realnim projektima – idejnim ili izvodjačkim rješenjima za pojedine fabrike, infrastrukturne projekte, projekte u lokalnim zajednicama, predlozima za implementaciju iskustava razvijenih zemalja u oblastima poljoprivrede i turizma, ukazivanjem na moderne tokove i dostignuća u primjeni najsavremenijih tehnologija u raznim oblastima privrede, društva, administracije, zdravstva..finansiranje projekata iz oblasti zaštite i ispitivanja stanja životne sredine..

I sve to prezentirati i / ili realizovati u lokalnim zajednicama na koje se odnosi, prenijeti putem medija, ponuditi privatnim preduzetnicima koje može interesovati, ili medjunarodnim organizacijama. Ignorisati postojeću strukturu vlasti, budući da je ona praktično nelegitimna, jer svoje trajanje crpi iz nedemokratskih zloupotreba na sve načine i na svim nivoima. Treba se okrenuti mecenstvu ili ti zadužbinarstvu, humanitarnim aktivnostima i društveno korisnom radu, u skladu sa svojim mogućnostima, tako da u godinama koje dolaze iza nas ne ostanu samo medijski navodi, već konkretna djela koja će govoriti više i bolje od bilo kakve riječi i kampanje.

Zbog kojih je razloga PzP „sveden“ na samo 5 poslanika? Uticaj sa strane ili produkt sopstvenih grešaka?

To je uticaj negativne društvene i političke klime u Crnoj Gori. Očigledno nismo mogli presudno uticati na tu i takvu lošu klimu, a pokušavali smo. Naša je greška i odgovornost – što nismo uspjeli. Naravno, odlučujući i glavni faktor je aktuelna vladajuća ohlokratija koja na žalost svih, osim 5% onih koji su se od nje okoristili, ulazi u treću deceniju vladavine, sa svim svojim makijavelističkim sistemima vladavine, uticaja na javnost, spinovanja od strane zavisnih im medija, prosipanja demagogije i straha, glorifikacije poltronstva…

Često se čuju zamjerke na račun retorike koju koristi PzP, a to je da iznošenje istine o stvarnom stanju stvari u Crnoj Gori jednostavno straši ionako prestrašene birače. Da li treba i dalje favorizovati tako iskrenu i ogoljenu formu obraćanja biračima?

Samo u društvu prepunom hipokrizije neko može za istinu – reći da je strašna. Istina je takva kakva jeste. Ne može biti drugačija.U suprotnom bi se zvala – laž. Ne vidim šta je sporno kada ti neko govori istinu, za koju i ti sam znaš da je takva. Samo ne bi da je čuješ, jer ti ne odgovara. Možda nam se to i obilo o glavu, jer u duhu je ovog društva – ubiti glasnika, ako nosi loše vijesti .Kao da je on uzrok, a ne samo prenosilac realnog stanja stvari. Apsolutno treba nastaviti sa direktim iznošenjem svih informacija, makar koliko bile neprijatne. Ali ih treba konkretizovati sa svim dostupnim podacima, informacijama, iskustvima  drugih, primjerima iz prakse i teorije, da sve to ne bi u nekom trenutku djelovalo kao politička estrada. Onaj koji hoće scensko šminkanje istine i fingiranje evropskog kvaliteta života – neka gleda DNEVNIK 1 RTCG.

Advertisements