Izvor: Seebiz

jelavicVisoki dužnosnici iz Bosne i Hercegovine potvrdili su nestanak bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH i čelnika HDZ-a BiH Ante Jelavića, javlja HTV. Otmičari su se navodno javili obitelji tražeći otkupninu, a Dnevni avaz piše kako je riječ o milijun eura.

Poziv je navodno upućen iz okolice Sarajeva. Nestanak Ante Jelavića sinoć je prijavila obitelj, a njegova supruga obavila je razgovor s policijom. Potvrdu ove informacije u Dnevnom avazu pokušali su sinoć dobiti od glasnogovornika Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Krunoslava Boroveca, ali on im je odgovorio da ništa o tom slučaju nemože reći.

– Prije jutra ne mogu provjeriti tu informaciju – kratko je odgovorio Borovec.

Zbog navodne pronevjere u Hercegovačkoj banci suci iz međunarodne administracije BiH osudili su Jelavića 2005. na zatvorsku kaznu od devet i pol godina. Nakon žalbe Apelacijsko vijeće sastavljeno od domaćih sudaca pokrenulo je novi postupak. I u tom postupku Jelavić je osuđen na deset godina zatvora.

Nekoliko dana prije presude, navodeći da se radilo o montiranom političkom procesu Jelavić pred bosanskohercegovačkim vlastima bježi u u Hrvatsku. Poziva se na odredbu Ustava koja ne dopušta izručenje hrvatskih građana drugim državama u takvim slučajevima. Protiv Jelavića i nekoliko njegovih suradnika vođen je i sudski postupak zbog “rušenja ustavnoga poretka”. Presudom su oslobođeni svih optužbi.

Advertisements