Izvor: TVCG

medenicaPredsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica ocijenila je danas hrabrim i bez argumentacije zaključak šefa Posmatračke misije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Andreasa Grosa o tome da crnogorsko sudstvo nije nezavisno. Medenica, u otvorenom pismu Grosu, navodi da je on imao mandat Skupštine SE da nadgleda protekle parlamentarne izbore i da je bio šef Posmatračke misije.

“U Vašem mandatu, Skupština SE, koliko znam nije Vam postavila zadatak da se bavite analizama i dajete ocjene treće grane vlasti, a uz to da zaključujete i preporučujete šta ona treba da radi, na koji način, koliko je i zbog čega zavisna, odnosno nezavisna od vlasti, a da ne ostvarite nijedan kontakt sa legitimnim predstavnicima sudstva u Crnoj Gori, a ponajmanje sa predsjednikom Vrhovnog suda, kazala je Medenica.

Ona je navela da kao čelnik sudske vlasti treba da polaže račune o stanju u sudstvu i rezultatima reforme, po utvrđenim procedurama, crnogorskoj javnosti i Skupštini Crne Gore.

“Duboko cijenim Parlamentarnu Skupštinu SE čiji ste Vi predstavnik, pa sa žaljenjem konstatujem da ste Vašom izjavom povrijedili sve časne i sudijskoj funkciji odane, sudije crnogorskih sudova”, kaže Medenica. Ona je poručila Grosu da je ostao dužan da crnogorskoj javnosti navede razloge koji su ga naveli na zaključak da je sudstvo “sve, samo nije nezavisno”. “Mi Crnogorci smo ponosni i ne želimo trpjeti uvrede time što ćemo ćutati”.

Prema riječima Medenice, crnogorsko pravosuđe je u dubokom procesu reforme i iskazani su vidni rezultati. Medenica je poručila Grosu da su mu vrata predsjednika Vrhovnog suda uvijek otvorena.

“U nadi da ćete konačno željeti susret sa mnom, očekujem i spremna sam da jezikom činjenica govorimo o stanju u crnogorskom sudstvu, što bi bio dobar znak za formiranje vrjednosnih sudova na osnovu argumentacije, a ne percepcije”.

“Prihvatanjem mog otvorenog poziva ubijeđena sam da bi uslijedilo vaše izvinjenje crnogorskim sudijama”, navodi Medenica u pismu šefu Posmatračke misije SE.

Advertisements