Izvor: B92

zakRepublički tužilac Slobodan Radovanović potvrdio je da će već danas, sudskim nalogom, biti blokirana imovina Milorada Ulemeka Legije. Kako se nezvanično može čuti, pod blokadom će se naći Ulemekova vila na Ceraku, stan u Atini i dva bankovna računa u Švajcarskoj i Grčkoj. Kako tvrdi tužilac Radovanović, ista sudbina prethodno je zadesila još neke članove “zemunskog klana”, ali njihova imena nije otkrivao.

Tužilac Radovanović je rekao da je početkom meseca tužiocima naložio hitnu primenu Zakona o oduzimanju imovine kriminalaca. On upozorava da će striktno kontrolisati koliko se to poštuje.

“Imamo masu predmeta gde je u pitanju trgovina narkoticima, gde su u pitanju druga krivična dela kod kojih može da se izvrši zaplena imovine, i u svim tim predmetima mi moramo hitno da zamrznemo svu imovinu”, ukazao je Radovanović.

“To je neophodno iz dva veoma bitna razloga u ovom trenutku. Prvi razlog o kome stalno govorimo je borba protiv kriminala. Na ovaj način će ona biti znatno efikasnija. I drugi razlog je ništa manje zanemarljiv, naročito u trenucima ekonomske krize – na ovaj način mislim da će država i pravosuđe doći do značajnih sredstava i da će se na taj način rasteretiti državni budžet”, smatra on.

Srbija je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom napravila po uzoru na Italiju, koja takvo zakonsko rešenje primenjuje još od 1982. godine. Čim je u Italiji usvojen taj zakon, ubijen je poslanik koji se najviše zalagao za njegovo donošenje. Deset godina kasnije ubijen je sudija Đovani Falkone, koji je radio na tim slučajevima, a ista sudbina iste godine zadesila i sudiju Paola Borselina.

Advertisements