Izvor: Monitor

kovacParlamentarne izbore odlučilo je isto ono što i sve izbore od uvođenja (formalnog) višestranačja u politički život Crne Gore – zloupotreba državne mašinerije i institucija za partijske interese vladajuće koalicije, kaže u razgovoru za Monitor profesor Filip Kovačević. „Kao što se u 19. vijeku u Crnoj Gori vodila borba za odvajanje države od crkve, koja još do dana današnjeg nije u potpunosti okončana, tako se i sada mora krenuti u odlučnu borbu da se država razdvoji od vladajuće garniture, tj. prvenstveno od DPS-a. Taj proces jedva da je startovao i zbog toga nam se stalno vraćaju isti, poistovjećujući partiju i državu (pogledajte na primjer zastave DPS simpatizera u zgradi Vlade u izbornoj noći). I oni će nam se i dalje vraćati, sve dok većina građana u Crnoj Gori ne zaželi da živi u istinski demokratskoj državi, umjesto u ‚papagajskoj’ tvorevini vladavine sile i nepravde koju imamo danas. Ova želja je uvijek proizvod stremljenja prema ličnoj autonomiji i prihvatanju odgovornosti. U Crnoj Gori, nasuprot tome, na svakom koraku srećemo zavisničku psihologiju i stav da neko drugi treba da riješi naše probleme.

Koliko je na ishod izbora uticala neprikrivena podrška zapada Đukanoviću?

SAD gledaju na Balkan kao kompenzaciju za gubitak uticaja diljem Južne i Centralne Amerike. Tako da ono što se dešavalo pod američkim okriljem u tom dijelu svijeta u poslijednjih pedeset godina, nažalost, predstavlja balkansku budućnost. Dakle, na djelu je ubrzana re-militarizacija ovog regiona, uz jačanje nedemokratskih bezbjedonosnih struktura tj. tajnih službi, i uspostavljanje zavisničkih, neokolonijalističkih političkih i ekonomskih elita. Takvim inostranim uticajama i te kako odgovora Đukanovićeva „čvrsta” ruka, i oni joj se, kao što smo vidjeli na primjeru evropskih aparatčika, a simpatizera američke imperije, Havijera Solane I Olija Rena, otvoreno i javno dive.

Umjesto jačanja institucija one se urušavaju, ekonomija slabi, siromaštvo i neizvjesnost rastu… Množe se samo dokazi zloupotrebe vlasti na svim nivoima. Vladajuća koalicija je ipak popravila svoj izborni rezultat. Kako objašnjavate taj fenomen?

Za to je u najvećoj mjeri presudan sveopšti cinizam koji je postao glavna ideološka doktrina crnogorskog društva. Dakle, imamo sistem u kome se ne vrednuju ni stručnost, ni poštovanje zakonskih normi, ni uvažavanje ljudskog dostojanstva, ni starateljski odnos prema kulturnoj baštini i prirodnoj sredini, nego prvenstveno partijska podobnost i ,,snalažljivost”. Takvo moralno degradirano društvo srlja u propast, a to pokazuje i svojim većinskim opredjeljenjem na izborima. Međutim, kao što je psihoanaliza pokazala da „svako pismo dođe na svoje odredište,” tako već I crnogorskom društvu dolaze nalozi za naplatu. Progresivan demokratski svijet će nas odbaciti, a NATO će nas držati kao taoce (naše vojnike kao žrtvenu jagnjad) za svoje agresivno i imperijalističko prekrajanje mape svijeta.