Izvor: Večernji list

jelBivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića otmičari su u četvrtak poslijepodne, nakon više od 24 sata zatočeništva, pustili na slobodu. Jelavić se javio supruzi rekavši da će granicu prijeći iza 18 sati i da se vraća kući. Jelavić je otet u srijedu usred bijela dana u naselju Utrina u Novome Zagrebu. U večernjim satima javio je supruzi da je otet, dodajući da se traži otkupnina od milijun eura, doznaje ekskluzivno Večernjak.

Prema nekim informacijama pak, Jelavić uopće nije napustio Zagreb. Večernjak ekskluzivno doznaje i to da je Jelavić u dva navrata bio izviješten da su ga ‘obavještajci’ iz BiH, uglavnom Bošnjaci, pokušali oteti. Prvi put pokušali su ga oteti potkraj 2005. u rodnoj kući u mjestu Podprolog kod Vrgorca, na samoj granici BiH i Hrvatske. U drugom navratu, tijekom 2006., ‘sigurnjaci’ su ga više dana motrili u stanu u Splitu gdje su Jelavićevi boravili ljetnih mjeseci.

Bliski Jelavićevi prijatelji otkrili su pravi scenarij posljednjih trenutaka do Jelavićeve, ovaj put uspjele, otmice. Jelavić je u prijepodnevnim satima iz stana u Miramarskoj, nedaleko od hotela International, krenuo prema tržnome centru Utrina na Barčevu trgu, gdje često kupuje namirnice. Oko 13 sati krenuo je prema školi pokupiti s nastave mlađeg sina. U međuvremenu je svratio do trgovine, u kojoj je kupio kućne potrepštine. Nakon obavljene kupnje uputio se do svojega džipa, nakon čega mu se, oko 13.30 sati, gubi svaki trag. Posumnjavši da se nešto dogodilo, stariji je sin krenuo prema tržnome centru, gdje je pronašao njegov džip. Prema riječima naših izvora, ključevi su bili u autu, kao i druge Jelavićeve osobne stvari te vreće sa stvarima koje je kupio u trgovini. Ondje je bio i njegov mobitel.

Obitelj nije imala informacija o tome gdje se nalazi Jelavić do telefonskog poziva u večernjim satima, nešto prije 21 sat. Poziv je stigao, što su za Večernjak potvrdili i izvori iz sigurnosnih službi u BiH, s mobilnog uređaja s prepaid kartice mostarskog mobilnog operatera Eroneta s predbrojem 063. Iva je razgovarala s suprugom Antom koji jer poručio da se traži otkupnina od milijuna eura.

Nije se, međutim, s punom pouzdanošću mogla utvrditi točna lokacija na kojoj se Jelavić tada nalazio, a policija je sumnjala kako bi poziv iz Jablanice mogao biti pogrešan trag. Odmah nakon poziva, Iva Jelavić je sve javila policiji. Osobno je došla u policijsku postaju i dala izjavu o slučaju. Odmah nakon zaprimljene dojave hrvatska je policija kontaktirala s policijskim agencijama u BiH, koje su informaciju proslijedile obavještajnim službama. U međuvremenu je hrvatska policija, doznaje se, započela provjeru telefonskih poziva koje je Jelavić imao posljednjih dana.

I bosanskohercegovačke službe sigurnosti u četvrtak su započele temeljite provjere, a policijske ekipe su na području Jablanice počele slagati dio mozaika. Nekoliko je mogućih verzija o kojima se nagađa u obavještajnim, policijskim i krugovima bliskim bivšem hrvatskome članu Predsjedništva BiH. Prema jednoj je riječ o klasičnoj otmici, kojoj je u pozadini novac. Iako Jelavić posjeduje stan u Zagrebu i Splitu te obiteljsku kuću u Mostaru, teorija s novcem kao motivom ima klimavu pozadinu jer posljednjih godina nije imao značajnijih financijskih ili poslovnih pothvata.

Druga se verzija vrti oko ubojstva Joze Leutara jer je general HOS-a Ante Prkačin nedavno pred Tužiteljstvom u Sarajevu ustvrdio kako je ‘doznao’ da je upravo Jelavić naložio ubojstvo, na što je i Jelavić za Večernjak ustvrdio da je riječ o glupostima.

Treća se, pak, verzija veže uz slučaj Hercegovačke banke, za što mu se već sudilo u BiH. Jelavić se nakon dolaska u Hrvatsku, kako bi izbjegao presudu sa suđenja pod patronatom međunarodne uprave, dulje vrijeme skrivao na nepoznatoj lokaciji u strahu da ne bi bio ‘slučajno’ otet i predan vlastima BiH.

Advertisements