Izvor: Seebiz

rudnMenadžment Rudnika boksita na prvoj narednoj sjednici detaljnije će razmotriti pitanje uvođenja programiranog stečaja u tu firmu, zaključeno je danas na vanrednoj Skupštini akcionara. Predlog o uvođenju stečaja, kako se navodi u saopštenju kompanije, menadžment bi predložio za narednu sjednicu Skupštine akcionara Boksita, koja bi se mogla održati početkom maja. Menadžment je ocijenio da su tokom tri prethodne godine poslovanje Boksita otežavali naslijeđeni dugovi, evidentni višak zaposlenih i dosljedna primjena Kolektivnog ugovora.

Kao najveći poslovni problem navedena je stara i izraubovana oprema, koja je zahtijevala znatna ulaganja i troškove, koje nije moglo nadomjestiti ni povećanje prihoda po osnovu prodaje rude. Iz kompanije je saopšteno da je prošle godine gubitak iznosio 9,19 miliona EUR, u 2007. 15,78 miliona, a u 2006. 14,9 miliona EUR.

„Visoka cijena koštanja proizvodnje u prvom redu je rezultat prekomjernog broja radnika i kupoprodajnog ugovora koji je u prve tri godine onemogućavao smanjenje broja zaposlenih kako bi se prilagodili stvarnoj potrebi u odnosu na obim proizvodnje definisan koncesionim ugovorom. Dodatno, naslijeđeni kolektivni ugovor definiše veoma visoke obaveze poslodavca“, naveli su iz Rudnika čiji je vlasnik Centralno evropska aluminijska kompanija (CEAC).

Poslovanje Rudnika, kako su kazali njegovi predstavnici, potpuno je povezano sa poslovanjem Kombinata aluminijuma (KAP), a postojeći nivo proizvodnje i prodaje rude ne može obezbijediti ni minimalne kriterijume za nesmetanu proizvodnju i poslovanje.

„Sve navedeno je rezultiralo činjenicom da su Rudnici boksita, u protekle tri godine, isto kao i prije privatizacije, poslovali sa gubitkom“, tvrdi menadžment. U poslovnim prihodima u 2006. godini, kako su dodali, u prihodu od prodaje rude KAP učestvuje sa 56 odsto, strani kupci 14 odsto, dok je prihod od Sektora građevinarstva 30 odsto. U 2007. godini u prihodu od prodaje rude KAP učestvuje sa 63 odsto, a strani kupci sa 14 odsto.

„Povećanje prihoda u 2007. godini rezultat je poskupljenja rude KAP-u i mađarskom MAL-u“, objašnjava menadžment. U ukupnom prihodu u prošloj godini KAP učestvuje sa 77 odsto, MAL sa 19 odsto, a Sektor za građevinarstvo sa četiri odsto. Izostanak planiranih poslova Sektora za građevinarstvo u prošloj godini, koji učestvuju u prihodu sa svega četiri odsto, rezultat je, kako tvrdi uprava, njegove slabije uposlenosti.