Izvor: Jutarnji list

itajijaRIM – Prekosutra, na sam Veliki petak, dan muke Gospodinove, bit će državni sprovod žrtava katastrofalnog potresa koji je u ponedjeljak prije zore pogodio Abruzzo i njegov glavni grad L’Aquilu.

Još se ne zna definitivan broj smrtnih žrtava, jer svaki sat donosi poneko novo truplo, kako se raščišćavaju ruševine. Otkapat će se ručno još do Uskrsa, u nadi da će se pronaći možda još koga živoga, a nakon toga će ruševine biti raščišćene strojno, pa i radi sprečavanja zaraza.  Odluka bolna, ali jedina moguća, objasnio je ministar unutrašnjih poslova legist Roberto Maroni.

Danas popodne broj smrtnih žrtava popeo se na 260, od kojih 16 djece. Devetoro poginulih još nemaju ime i prezime. Ozlijeđenih je 1179. Predsjednik talijanske Vlade Silvio Berlusconi  treći je dan za redom, pohodio Abruzzo i održao kratku konferenciju za novinare, rezimirajući situaciju. Priznao je da su se u početku bojali da bi mrtvih moglo biti oko 1000.

I dalje razni izvori iznose različite procjene koliko je nestalih, što pokazuje da još traje konfuzija. Ruševine ne kriju samo mrtve, nego i poneke preživjele. Tom se popisu sinoć pridružila 21-godišnja Eleonora, studentica iz Riminija, koja je provela 42 sata prikliještena pod ruševinama. Znali su da je negdje u Učeničkom domu, ali je nađena i dosegnuta zahvaljujujući sofisticiranim spravama vatrogasaca.

Prvo je spuštena liječnica koja joj je podvezala zgnječenu ruku da je izolira od ostatka krvotoka i dodala malo vode, a tek onda je odignuta armiranobetonska greda koja ju prikovala, na metar-dva od najbolje prijateljice, koja nije preživjela. Ostala je pri svijesti, s osmijehom dok su je izvlačili.  Bila si hrabra! , pohvalila ju je liječnica.  Vraga, imala sam sreće! , odvratila je cura, upotrijebivši zapravo sočniji izraz.

Maria D’Antuono (98), nađena živa poslije 30 sati, kaže da je vrijeme pod ruševinama kratila kukičanjem. Potjerala je snimatelje, zahtijevajući da se prvo počešlja, da je ne snimaju raščupanu. Imala je sreće da nije bila ozlijeđena, nego su ruševine zatrpale pola sobe, ostavivši je blokiranu u krevetu.

Abruzzesi su poznati po odrešitu karakteru, koji su pokazali i u sreći, ali i u nesreći. Ako je vjerovati engleskim novinarima, vikali su na premijera Berlusconija, koreći ga:  Sramota, Raijeva televizija kaže da smo svi zbrinuti a mi još nismo dobili šatore!  Premijer je, u svome stilu, uzvratio da ih čekaju hoteli na obali, gdje im je osiguran smještaj, sve na račun države, pa neka se ondje odmore i opuste nekoliko dana a da će im država čuvati kuće. I neka ponesu kremu za sunčanje  demonstrirao je Berlusconi svoj smisao za humor, vjerujući jamačno da će tako podići duh stradalnika. Po istom izvoru im je navodno rekao da je noćenje pod šatorima nešto poput kampiranja.

Netom čim prođe Uskrs pristupit će se procjenjivanju štete i početku obnove. Oporba će u tom pogledu pružiti podršku Vladi u Parlamentu i glasati za pomoć  rekli su njezini vođe Dario Franceschini (demokrati) i Antonio Di Pietro (populisti), koji su jučer ujutro odvojeno i bez velike pompe pohodili postradalo područje. Nećemo tratiti ni trenutak na predbacivanje zbog onoga što jest ili nije učinjeno, rekao je Di Pietro. Tužilaštva su ipak započela istrage: srušeno je suviše zgrada koje su po standardima morale odoljeti ovakvu potresu.

Advertisements