Izvor: Politika

moldMoldavija je juče utonula u politički haos. Na ulicama glavnog grada Kišinjeva vodi se pravi rat između policije i desetina hiljada demonstranata, uglavnom mladih ljudi, studenata i učenika, koji zahtevaju ostavku predsednika Vladimira Voronjina i ponavljanje parlamentarnih izbora održanih proteklog vikenda. Demonstranti su u jednom trenutku izveli pravi juriš na parlament i predsedničku rezidenciju zasipajući ih kamenjem, bocama sa benzinom i svime čega su se dohvatili.

Iako pojačana pripadnicima specijalnih odreda, policija, koja je upotrebila suzavac i vodene topove, nije uspela da spreči nezadovoljnike da prodru u parlament i predsednikovu rezidenciju odakle su odmah izneseni sav nameštaj, tehnika i dokumenti koji su spaljeni na trgu ispred zgrada. Sem toga, demonstranti su na ulazu u predsednikovu rezidenciju istakli zastavu Rumunije, a na jarbolu zastavu Evropske unije. Zdanje je, potom, spaljeno.

Okupljena masa skandirala je „Dole komunizam“, „Hoćemo u Evropu“, „Mi – Rumuni“, a pojedinci su isticali i zahteve za ujedinjenje Moldavije i Rumunije. Prema izveštajima iz gradske službe hitne pomoći, ranjeno je na desetine ljudi, od kojih pojedini ozbiljno.

Kako prenose agencije, prva varnica sukoba izbila je još u ponedeljak uveče posle saopštenja Centralne izborne komisije, prema kojem je vladajuća Komunistička partija na nedeljnim izborima odnela ubedljivu pobedu nad strankama opozicije. Posle prebrojavanja 99 odsto glasačkih listića, ispostavilo se da je komunistima poverenje iskazalo 50 odsto birača, dok je za opozicione Liberalnu i Liberalnodemokratsku partiju kao i alijansu Naša Moldavija glasalo 35 odsto građana sa biračkim pravom. U skladu sa ovakvim rezultatima, komunistima pripada 61 mandat u parlamentu, a opoziciji 40.

Iako moldavski opozicionari tvrde da ni na koji način nisu upleteni u organizaciju demonstracija, agencija „Moldpres“ podseća da je na stranicama lista „Timpul“, koji je tokom predizborne kampanje podržavao upravo njihove vođe – Vlada Filata, Mihaja Gimpu i Serafima Urekjana – bilo poziva na masovne proteste i nasilje. Umešanost opozicije u haos u Kišinjevu potvrđuju i reči opozicionog gradonačelnika Dorina Kirtaka, po kojem su nevladine stranke organizovale civilizovan protest, ali su vlasti, koristeći „davno poznate komunističke metode”,među demonstrante ubacila ljude zadužene da isprovociraju konflikte. Vlasti Moldavije postigle su juče dogovor sa opozicionim liderima da se ponovo prebroje glasovi sa parlamentarnih izbora održanih u nedelju. ne određena metoda”.

Advertisements