Izvor: Beta

euEvropska unija će do kraja aprila odobriti pokretanje postupka za davanje Crnoj Gori statusa kandidata za članstvo u Uniji, rekli su agenciji Beta zvaničnici Savjeta ministara EU.

Ambasadori u Komitetu stalnih predstavnika zemalja članica EU su danas postigli saglasnost da se prihvati molba Podgorice za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji, što će vjerovatno biti usvojeno na sastanku ministara EU za poljoprivredu. To znači da će Savjet ministara EU zatražiti od Evropske komisije „mišljenje” o tome u kojoj je mjeri Crna Gora sprovela nužne refome i naročito sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Evropska komisija će uputiti vlastima u Podgorici „upitnik”, a to znači da će zatražiti da crnogorske vlasti pruže opipljive dokaze o ispunjenim uslovima. To će zvaničnici Evropske komisije zajednički utvrđivati s vlastima u Podgorici i taj postupak obično traje između godinu i godinu i po dana.

Ako Evropska komisija konačno utvrdi da su svi nužni koraci učinjeni, predložiće Savjetu ministara Unije da odobri status kandidata i predloži vrijeme početka pregovora s Podgoricom o članstvu.

Advertisements