Izvor: Mina

natoOdlukom NATO-a da se crnogorska aplikacija za Akcioni plan za članstvo (MAP) razmatra na Savjetu Alijanse, koji se nalazi u stalnom zasijedanju, omogućeno je dobijanje tog statusa na jednom od narednih mjesečnih sastanaka tog tijela, kazao je ministar odbrane Boro Vučinić.

MAP se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO. Vučinić je u izjavi agenciji MINA podsjetio da je u završnoj Deklaraciji sa jubilarnog Samita NATO-a u Strazburu i Kelu „jasno prepoznat ostvareni napredak Crne Gore u brojnim reformama značajnim za evroatlantsku perspektivu“.

On je ocijenio da je time, još jednom, potvrđena značajna uloga Crne Gore u stvaranju bezbjednog i stabilnog regiona. “Ohrabruje nas jasna podrška za skoro uključenje Crne Gore u MAP i opredjeljenje da se ta odluka donese na osnovu vrednovanja naših individualnih rezultata“, kazao je Vučinić. Prema njegovim riječima, odlukom da se crnogorska aplikacija za MAP razmatra na Savjetu NATO-a, koji se nalazi u stalnom zasijedanju, omogućeno je dobijanje tog statusa na jednom od narednih mjesečnih sastanaka tog tijela.

Vučinić je pozdravio članstvo Hrvatske i Albanije u NATO, ocjenjujući da se radi o snažnom doprinosu regionalnoj bezbjednosti.

„To doživljavamo i kao znak ohrabrenja za ostale države regiona koje su jasno opredijeljene za evroatlantske integracije“, naveo je crnogorski ministar odbrane.

Advertisements