Izvor: Blic

guanMedicinsko osoblje je saučestvovalo u grubim metodama ispitivanja koje je primenjivala američka obaveštajna služba CIA i na taj način je “grubo prekršena medicinska etika”, ističe se u izveštaju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, piše “Njujork tajms”.

Izveštaj, koji je sačinjen još 2007. godine, ali dugo držan u tajnosti, zasnovan je na izjavama 14 zatvorenika koji su pripadali Al Kaidi, a koji su krajem 2006. godine prebačeni u američki zatvor Gvantanamo na Kubi. Crveni krst je, piše list, zaključio da je medicinsko osoblje u službi CIA prisustvovalo takozvanom “simuliranim utapanjima” zatvorenika, verovatno se starajući da se ispitanici ne udave, zatim kada su stražari zaključavali osumnjičene u male prostorije, lancima ih privezivali za plafon, držali ih u ledenim ćelijama i udarali o zid.

S obzirom na zaključke iz izveštaja, medicinsko osoblje je, smatra Crveni krst, prekršilo propise medicinske etike, čak i ako je imalo nameru da spreči smrt ili trajnu povredu zatvorenika. Međutim, “Njujork tajms” ističe da je uloga medicinskog osoblja prema izveštaju pre svega bila da pruža podršku ispitivačima, a ne da štiti zarobljenike, i da je povremeno davalo uputstva “da se nastavi, prilagodi ili prekine određena metoda”.

Advertisements