Izvor: Hina

metalČlan izvršnog odbora Europske središnje banke (ECB) Juergen Stark kritizirao je prošlotjednu odluku sa samita G20 u Londonu o povećanju MMF-ovih specijalnih prava vučenja (SPV), prenosi u utorak njemački tisak.

Prošli tjedan čelnici zemalja članica G20 podržali su povećanje za 250 milijardi dolara specijalnih prava vučenja pri Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), uz druge mjere povećanja sredstava te međunarodne financijske institucije namijenjenih pomoći gospodarstvima pogođenim globalnom krizom. “Riječ je o pukom kreiranju novca”, kazao je Stark u razgovoru za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt vezano za povećanje specijalnih prava vučenja.

ECB žestoko na G20: Milijarde MMF-u su puko kreiranje novca!ECB žestoko na G20: Milijarde MMF-u su puko kreiranje novca!Također, iskazao je dvojbe u pogledu temeljite promišljenosti pri donošenju navedene odluke. “Nije provedeno istraživanje postoji li uopće globalna potreba za dodatnom likvidnošću. Potrebno je mnogo vremena da bi se takvo što utvrdilo”, tumači Stark.

MMF je kreirao specijalna prava vučenja 1969. kao instrument za podupiranje 185 zemalja članica a dodjeljuju se u skladu s kvotama zemalja pri toj međunarodnoj instituciji. Visina kvota uglavnom se temelji na veličini relativnog udjela neke članice u globalnom gospodarstvu i odlučujuća je za njihova glasačka prava u MMF-u.