Izvor: Lider

konobarSplitski preduzetnik Tomislav Vrvilo pokrenuo je internet portal za zapošljavanje putem koga hrvatske konobare „iznajmljuje” restoranima u Crnoj Gori. Portal rent-a-konobar.com pokrenut je pre godinu dana, kao prvi internet poral za zapošljavanje, a konobari koji će ovog leta biti poslati na budvansku rivijeru tamo će zarađivati dvostruko više nego u Dubrovniku.

Vrvilo kaže da je u ideju o internet ugostiteljstvu pre nepunih godinu dana malo ko verovao, ali je on u njegov razvoj uložio svoju ušteđevinu od oko 13,5 hiljada evra. Od samo nekoliko konobara, koliko ih je na početku bilo registrovano na portalu, sada se na stranici, uz njih, nalaze i sobarice, čistačice, kuvari ili pomoćno osoblje. Njih oko 300 već se zaposlilo, a Vrvilo tvrdi da trenutno ima više od dve hiljade otvorenih ponuda.

Ideju su prepoznali vlasnici kafića, keteringa, restorana i hotela, koji su neretko u situaciji da im zaposleni otkažu radni odnos ili prijave bolovanje, pa im je takav način zapošljavanja olakšao svakodnevne probleme u poslovanju. Vrlvilo objašnjava da je u početku bio usresređen na područje Splitsko-dalmatinske županije, ali da sada zapošljava ljude i u drugim delovima Hrvatske i u regionu.

Za ovu turističku sezonu iz Crne Gore došao je zahtev za oko 500 konobara. „Nedavno su me kontaktirali iz jedne crnogorske agencije koja se bavi posredovanjem pri zapošljavanju i zatražili čak 500 konobara. Tim zahtevima niije bilo teško udovoljiti jer mkesečna plata u Crnoj Gori je oko dve hiljade evra, što je gotovo dvostruko više od najeće plate u sezoni u Dubrovniku” objašnjava Vrvilo. Prema njegovim rečima od podataka koje unose turistički radnici koji traže posao uz ime i prezime stavljaju sliku i podatke o dosadašnjem radu.

„Ako se stranka zainteresuje za nekog radnika nudimo joj i preporuke prethodnih poslodavaca, a zatim krećemo u pregovore oko honorara”, kaže Tomislav Vrvilo, koji nakon sklopljenog ugovora o radu, uzima 10 odsto od prve plate zaposlenog, s tim što proviziju plaća poslodavac. Prijava za zaposlenje ili traženje određenog djelatnika počinje registracijom koja iznosi 100 kuna (oko 13,5 evra). Kod pregovaranja s poslodavcima, onima koji treže posao se osiguravaju unapred određeni uslovi u vezi sa platom i dodatnim povlasticama. Zahtev poslodavca rešava se u roku od pet dana, a njemu predstoji 20 dana da odluči da li mu odgovara profil ponuđenog radnika.

Advertisements