Izvor: Politika

itplanPrioritet italijanskog plana za zemlje zapadnog Balkana podrazumeva da režim liberalizacije viza što pre stupi na snagu i to prvenstveno za građane Srbije i Makedonije, saopštio je šef italijanske diplomatije Franko Fratini na samitu EU-SAD u Pragu.

Predstavljajući italijanski plan za zapadni Balkan od osam tačaka, Fratini je rekao da se njime zahteva da bude odblokirano stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom do kraja juna ove godine, uz istovremeni zahtev za punom saradnjom Beograda sa Haškim tribunalom.

Italija se nada da će do kraja maja biti podnet izveštaj Evropske komisije, i da bi režim liberalizacije viza mogao biti realizovan do kraja ove godine ili početkom 2010., naglasio je Fratini, prenela je italijanska agencija Ansa.

Kada je reč o Kosovu, italijanski plan naglašava princip solidarnosti kako bi se izbegla opasnost unilateralnog povlačenja sa Kosova. U jednoj od tačaka plana se zahteva da Evropska komisija počne da priprema do kraja maja tehnički izveštaj o pristupu Crne Gore u EU.

Planom se takođe predviđa snažna diplomatska inicijativa da bi bio odblokiran spor oko imena Makedonije, kako bi što pre mogli početi pregovori sa novom vladom u Skoplju.Italijanski plan naglašava i da postoji nephodnost finalizacije zahteva Hrvatske za prijem u EU do kraja 2010.

Plan takođe predviđa da budu ojačana ovlašćenja visokog predstavnika EU za Bosnu i Hercegovinu Valentina Incka do kraja juna ove godine. Naposletku, Italija traži da do sredine 2010. bude održan samit EU-Balkan, koji bi bio organizovan tokom predsedavanja Španije u EU, a da na skupu budu prisutne i SAD.

Advertisements