Izvor: Seebiz

imf1Podružnice zapadnih banaka u istočnoj Europi mogle bi u doglednoj budućnosti izgubiti 160 milijardi dolara, u vidu nenaplativih dugova, procjenjuje danas Financial Times (FT), pozivajući se na analizu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

List dalje navodi da stručnjaci MMF -a procjenjuju, u povjerljivom izvještaju napravljenom prije mjesec dana, da su neke istočnoeuropske zemlje vrlo ranjive. Fond među najugroženije zemlje ubraja Srbiju, Letoniju i Estoniju, jer su, kako se tvrdi u izvještaju, uzele veliki broj kredita u stranoj valuti. MMF je izračunao da je za financijsku pomoć zemljama u regiji istočne Europe, u koju se ubraja i Turska, neophodno izdvojiti čak 186 milijardi dolara, od čega će više od polovine morati, možda, osigurati Europska unija (EU) i druge institucije.

Umjesto pojedinačnog pristupa svakoj ugroženoj zemlji u istočnoj Europi za kakav se zalaže EU, Fond predlaže vođenje usuglašene politike prema cijeloj regiji. U analizi MMF – a se navodi, osim toga, da bi sve članice EU iz regije istočne i srednje Europe trebale odreći svojih valuta i usvoje euro prije nego što formalno postanu članice zone eura, ispunjavanjem prethodnih strogih uvjeta.

Fond tvrdi da bi takva “euroizacija” bila najbolji način da se riješi problem vanjskog duga u tim zemljama i obnovi povjerenje u njihove sve ranjivije valute. “Bez toga”, piše FT citirajući mišljenje stručnjaka MMF -a , “te zemlje bi bile suočene sa potrebom za drastičnim stabilizacijskim mjerama protiv kojih, međutim, postoji veoma žilav politički otpor.” FT podsjeća da su samo u proteklih nekoliko dana Letonija i Ukrajina odbile da sprovedu neke od mjera prethodno dogovorenih sa MMF – om, dok Mađarska “muku muči” sa sastavljanjem nove vlade koja bi uopće bila u stanju primijeniti već dogovorene mjere s Fondom.

MMF je u pravu kad tvrdi da bi se još dublja kriza u istočnoj Europi “neminovno prelila na Zapad”, piše FT i zaključuje da bi stoga “možda bilo najbolje da EU ipak izdvoji sveobuhvatni paket pomoći, sa ili bez spomenute ‘evroizacije’, za cijelu regiju i to što prije”.

Advertisements