Izvor: Vijesti

mandicLider Nove srpske demokratije Andrija Mandić smatra da su predstavnici Liberalne partije „bez ikakvih skrupula“ odbili koalicioni nastup opozicionih stranaka i time zaslužili da ostanu van parlamenta.

„Uostalom, to je LP, a ne onaj (Slavko) Perovićev Liberalni savez kojeg se mnogi suverenisti sjećaju sa nostalgijom. Slična je stvar sa Narodnom strankom. Da budem otvoren do kraja, prvi put kad sam izašao na izbore, glasao sam za NS. Bio sam i njen član“, kazao je Mandić.

On je dodao da je NS 1997. godine „brutalno oteta tadašnjoj stranačkoj većini“ i napravila nevjerovatan politički zaokret.

„Ovo je zakašnjeli, ali sasvim logičan i rekao bih prirodan završetak politike koja je od 1997. do 2000. godine nanijela nenadoknadivu štetu prvenstveno onima zbog kojih je i osnovana 1990“, zaključio je Mandić.

Šef Nove tvrdi da usvajanje novih izbornih zakona i podjela imovine bivšeg Saveza komunista neophodan je uslov za početak demokratizacije crnogorskog društva.

Upitan koliko je prestrukturiranje njegove stranke neposredno prije izbora uticalo na ostvareni rezultat, Mandić je kazao da su promjene u načinu organizovanja i funkcionisanja partije „došle kao posljedica dešavanja na široj političkoj sceni“.

„Ona je bila uslovljena poremećenim odnosima u koaliciji Srpska lista i namjerom vlasti i jednog broja subjekata te liste da srpski narod u Crnoj Gori prevede u nacionalnu manjinu“, objasnio je on.

Mandić se nada da će promjene na opozicionoj političkoj sceni nakon izbora „biti velika lekcija opoziciji, koja je zbog razjedinjenosti izgubila izbore“. „Znamo i da je nekoliko procenata opozicionih birača ostalo kod kuće, jer su bili demotivisani upravo nesolidarnim i stranački ostrašćenim nastupom opozicije“.

Mandić je naveo da se „neposredna crnogorska politička budućnost, u nezvaničnoj javnosti, anticipira kroz vrlo skoru smjenu vlasti na talasu narodnog nezadovoljstva“.

Advertisements