Izvor: Mina

milkRadnici Mljekare Podgorica danas su potpuno obustavili proizvodnju i počeli generalni štrajk. Agenciji Mina-business potvrđeno je da radnici od danas neće raditi, jer njihovi zahtjevi nijesu ispunjeni. Štrajkački odbor pozvao je sve vlasnike i kooperante da se pridruže radnicima, da bi, kako su naveli, odbranili Mljekaru i očuvali rad od kojeg žive.

Odlučeno je da, tokom generalnog štrajka, dva radnika dnevno dežuraju od 14 do sedam sati ujutro, radi zaštite imovine preduzeća. Štrajk u Mljekari počeo je 23. marta uz minimum procesa proizvodnje. Predstavnici Štrajkačkog odbora i uprave Mljekare na sastanku 25. marta dogovorili su se da u roku od deset dana budu ispunjeni zahtjevi radnika, ili će proizvodnja potpuno biti prekinuta.

Radnici Mljekare, koji pet godina platu primaju u bonovima, traže da država raskine kupoprodajni ugovor koji je 1999. godine potpisan sa podgoričkom firmom Eksal /Exal/. Zaposleni tvrde da je novi vlasnik Mljekaru doveo do ekonomskog sloma i potpune obustave proizvodnje, ugrozio egzistenciju 120 radnika i njihovih porodica, a tržište uskratio za domaći i zdravi proizvod.

Sindikati Mljekare zatražili su ranije pomoć državnih institucija, jer su im iz uprave saopštili da nagomilane probleme ne mogu riješiti, jer novca nema zbog loših poslovnih rezultata.

U menadžmentu smatraju da je pronalazak strateškog partnera najbolji način za izlazak iz poslovnih problema, a za podmirenje nagomilanih dugova zatražili su kredit od 1,2 miliona EUR od jedne poslovne banke.

Advertisements