IZVOR: Mina Biznis

zeljezaraProizvodnja u Čeličani nikšićke Željezare biće obustavljena u ponedjeljak 6. aprila, a radnici upućeni na prinudne odmore, saznaje agencija Mina-business u fabrici.

Ni Sektor kontrole kvaliteta od danas ne radi, a postrojenja su od nedavno zaustavljena i u Bluming valjaonici, Kovačnici i Vučionici.

Prema saznanjima agencije Mina-business proizvodnju će nastaviti jedino Kombinovana valjaonica, ali samo nekoliko dana dok se odradi započeti posao.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan od razloga zaustavljanja proizvodnje u toj fabrici je nedostatak sirovina, a povratak radnika sa prinudnih odmora zavisiće od obima posla.

U Željezari je zaposleno oko 1,53 hiljade radnika, kojima je februarska plata isplaćena u predviđenom roku, u drugoj polovini marta.

Predsjednik sindikata Janko Vučinić kazao je da zaustavljanje proizvodnje u Željezari nije iznenađenje i podsjetio da se ostvaruje upozorenje te radničke organizacije od prije nekoliko mjeseci

„Sada se pokazuje pravo stanje u fabrici za čiji spas je ranije trebalo preduzeti hitne mjere. Posljedice ekonomske krize, koja je zahvatila i industriju čelika, mogle su biti ublažene da je poslovodstvo na vrijeme primijenilo adekvatne mjere“, tvrdi Vučinić.

Prema njegovim riječima, poslovodstvo je “umjesto da prihvati dobronamjerno upozorenje sindikata, predsjedniku te radničke organizacije, uručilo otkaz“.

Vučinić je rekao da će sindikat Željezare u četvrtak održati najavljenu Skupštinu na kojoj će odlučiti kako da zaštiti prava radnika.

Advertisements