IZVOR: SEEBIZ

ciaKad ekonomije podrhtavaju, vlade već oštre olovke za ostavke. Dok se panika širi širom kontinenta, val nezadovoljstva prijeti da preraste u tsunami. Države koje su do juče važile za ekonomske tigrove, danas ne mogu niti izmjeriti stopu nezaposlenosti, a nasilne masovne demonstracije (poput onih u Grčkoj i Francuskoj) prijete većini europskih zemalja, prenose Večernje novosti.

Prema procjenama američkih stručnjaka, čak 40 sadašnjih vlada u svijetu moglo bi završiti mandat prije vremena! Među njima je i Srbija, koja s ostalim državama u regiji spada u grupu zemalja s visokim rizikom za smjenu vladajuće garniture. Ovotjedne demonstracije širom Europe samo su uvod u vrelo političko leto i još vreliju jesen. Jedan od glavnih slogana u protestima je “Odbijamo biti djeca financijske krize”.

– Iza eksplozije krije se potisnuti očaj. Mnogi mladi ljudi žive sa spoznajom da nema budućnosti – objašnjava grčki profesor psihologije Fotini Kalikoglu.

Poslije Islanda i Letonije, zbog ekonomske krize pala je i vlada u Češkoj i to za vrijeme predsjedavanja EU. Mađarski premijer je podneo ostavku, a klimaju se i vladajuće garniture u Estoniji, Litvi, Grčkoj, Belgiji…Ekonomska kriza u SAD-u zamijenila je Al- Qaedu kao najveću prijetnju nacionalnoj sigurnosti, eurozona je, prema nekim analitičarima, pred podjelom, a integritetu Europske unije prijeti propast, jer bogatiji Zapad svim silama želi se odvojiti od krhkih istočnih ekonomija. Koliko će ekonomska kriza, koja se od listopada 2007, iz “malog” unutrašnjeg američkog problema s hipotekama, kreditima i nekretninama pretvorila u propast globalnih razmjera, utjecati ne samo svjetske ekonomske prilike, već i na političke sfere, dočarao je britanski analitički servis Economist intelligence unit (EIU), koji od 1946. objavljuje političko-ekonomske analize.

Na skali koju su napravili njihovi stručnjaci, države su podijeljene na one sa veoma visokim, visokim, umjerenim i malim rizikom za unutrašnje nemire i turbulencije usled ekonomske krize. Srbija se zajedno sa Crnom Gorom, BiH i Hrvatskom nalazi u grupi zemalja visokog rizika zajedno s većinom istočnoeuropskih država. Srbija je najlošije prošla u nekoliko političkih kriterija povezanih sa ugroženošću od političkih nemira: nova i neiskusna država i birokracija, povijest nemira, režim koji nije ni puna demokracija, a ni autokracija (posebno pogodan za nemire), visok nivo nezadovoljstva stanovništva i nizak nivo povjerenja u političke institucije. Britanski povjesničar Neil Ferguson nedavno je govorio o neizbježnom “dobu ustanaka”. Proučavajući uzroke ustanaka u 20. stoljeću, on je zaključio da su samo tri faktora omogućila manje ili više predvidivo vrijeme i mjesto izbijanja sukoba: etnička dezintegracija, ekstremna ekonomska kriza i opadanje imperija. Sva tri faktora su prisutna i danas.

Duže trajanje krize samo će produbiti jaz među najodgovornijim strankama za sudbinu države, ekonomije i demokratskih institucija i ojačati politički ekstremizam i građanske podjele. Kriza dovodi u pitanje i opstanak EU, tvrdi Gerald Celente, ugledni američki analitičar, koji je predvidio pad burze 1987, raspad Sovjetskog Saveza 1990, azijsku krizu 1997, pad ruske ekonomije 1998. godine.

– Još prije uvođenja eura, prognozirao sam njegovo propadanje, ali i neodrživost trenutnog društveno-političkog uređenja u Europi. Scenarij raspada Europske unije je veoma jednostavan. Dovoljno je da samo jedan nacionalni populista u nekoj od zemalja članica, postane uvjeren da je rješenje za krizu izlazak iz EU. Na primer, Silvio Berlusconi je to već najavio, s prijetnjom istupanja iz Schengena zbog brojnih imigranata – konkretan je Calente.

Do 2020. godine, Europska unija će se raspasti, a države Starog kontinenta podijeliti u tri regionalne unije! Ovo je projekcija američke obavještajne službe CIA, koja je nedavno objavljena. CIA u svojoj projekciji dijeli Europu na tri dijela. Zapadni blok bi činile Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Irska, Austrija, Italija, Španjolska, zemlje Beneluxa, Skandinavije. Druga unija nazvana je “Nova Europa” i u nju spadaju Estonija, Letonija, Češka, Slovačka i Hrvatska i Slovenija na jugu. Ovaj srednji dio Starog kontinenta praktično bi predstavljao “katoličku istočnu Europu”, koja bi preko Hrvatske i Slovenije imala i izlaz na Mediteran. Treća, odnosno istočna Europa, već je dobila naziv Pravoslavna unija! Prema projekciji CIA, u istočnom dijelu Europe gospodarit će Rusija, a pored nje, uniju će još sačinjavati Ukrajina, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija, Rumunija, Bugarska, Grčka, Makedonija, ali i Srbija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina! Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, postojanje Republike Srpske odnijet će prevagu za pripajanje Pravoslavnoj uniji.

Advertisements